U Srednjem Banatu samo jedno selo ima ispravnu vodu

Dve trećine stanovnika Vojvodine koristi zdravstveno neispravnu vodu, a na 102 lokacije u Pokrajini je utvrđena veća količina arsena u vodi od dozvoljene, navodi se u Strategiji vodosnabdevanja Vojvodine. Najlošije stanje je u srednjem Banatu, gde samo jedno selo ima ispravnu vodu za piće. Selo Radojevo ima sreću što je najbliže Karpatima, pa im čista voda dolazi iz Rumunije.

Većina Banaćana ne može sebi da priušti ono što može Dragan Stevanov u selu Radojevo - da direktno iz česme pije ispravnu vodu. Sa česme u njegovom dvorištu snabdevaju se i Zrenjaninci.

„Redovno pijem direktno sa česme. Nema nikakvih primesa. Uzorci se uzimaju čak i sa mojih česama i nose na ispitivanje u Zrenjanin, u Higijenski zavod", objašnjava Dragan Stevanov iz Radojeva.

Meštani ovog sela imaju prirodne prednosti, pošto su na samoj granici sa Rumunijom, gde se završava izdašna karpatska vodonosna žila.

„Imamo jednu pumpu gde ide hiljadu litara vode u minuti. Imamo neka jezera pod zemljom i dve cisterne koje su ugrađene u zemlju, od pet hiljada litara. U momentu, kada nema struje, uključe se agregati i vode ima sasvim dovoljno", kaže Nevenka Becin, sekretar MZ Radojevo.

Vodonosni sloj u Radojevu snabdeva oko 800 meštana, a u opštini Nova Crnja žele da iskoriste tu pogodnost i čistu vodu iz ovog sela sprovede do ostalih pet naselja.

„Imamo projekat potisnih pumpi i cevovoda do naseljenog mesta Srpska Crnja i ako bi to uspeli da dovedemo do Srpske Crnje, da i Srpska Crnja dobije dobru vodu, povezali bismo celo po selo da povežemo dalje", kaže Vladimir Brakus, predsednik SO Nova Crnja.

Prema podacima republičkog Zavoda za javno zdravlje, sredinom prošle godine, od 42 kontrolisana javna vodovoda u Vojvodini, samo devet je bilo ispravno. Najviše problema bilo je u Srednjem Banatu, zrenjaninska voda ima povišen nivo arsena. Ostali u Vojvodini imaju višak gvožđa, mangana ili amonijaka. Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti su povećana mutnoća i boja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво