Najezda šakala u Šumadiji

Šakali su se nedavno pojavili i u planinskim delovima Srbije. Njihov broj se iz godine u godinu povećava. Zato su lovci u Šumadiji intenzivirali lov na lukavog predatora, koji napada divljač i domaće životinje.

U nepreglednom prostranstvu šuma i pašnjaka podno Rudnika, mahom napuštene kuće i malo ljudi. Jedan od retkih koji je ostao u planinskom selu Kotraža, kod Stragara, Milan Ilić. Od kada su šakali viđeni na tom području, brine da mu ne napadnu stado ovaca od kojeg živi. 

"Bio sam tamo po selu Vlakči, da su ljudi ubijali u dvorištima šakale, ali ja ih nisam video kod mene ovde", kaže Milan Ilić, iz sela Kotraža.

Širenjem populacije, u nedostaku hrane, poznati kao sanitarci u lovištima-koji uglavnom jedu organski otpad, šakali više ne biraju. Na meti su im domaće životnje i plemenita divljač.

"Prave problem kod sitne divljači, kod srneće divljači, ogromne probleme za lanad. A da ne pričam do sitnog zeca, fazana, jaja, znači sve što im dođe pod ruku, kupe", objađnjava Rajko Prokić, upravnik lovišta "Srebrnica" u Stragarima.

Lovci su stalno na terenu. Pokušavaju intenzivnim odsrelom da smanje brojnost šakala. Brzog i opreznog predatora, koji se krije u jamama, kažu, nije lako uloviti.

"Najuspešnji vidovi odstrela predatora su po meni, na čekanje, simulacijom vabilicom, simulacijom ranjenog zeca, kako za lisicu, tako i za šakala", kaže Milan Stevanović iz Lovačkog udruženje "Srebrnica ", Stragari.

Njihova populacija stalno se povećava, ne samo kod nas, već i u Evropi. Osvajaju planinske krajeve, ali i prigradska naselja, u kojima ih ranije nije bilo.

"Žive u čoporima i vrlo brzo se razmnožavaju, tako da nemaju prirodnog neprijatelja osim vuka. Tako da, osim lovca, čoveka, koji na neki način pokušava da ih drži u nekom optimalnom broju, oni nemaju kod nas prirodnog neprijatelja", objašnjava Tomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza Centralne Srbije.

Šakali su opasni jer prenose besnilo i trihinelozu. Iz lovačkih udrženja i apel građanima da ne prave divlje deponije i đubrišta, jer su te životinje stalno u potrazi za hranom.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво