Šta će lokalne samouprave preduzeti da smanje zagađenje

Među gradovima sa najvećim procentom aero-zagađenja su Beograd, Pančevo, Beočin, Valjevo, Bor, Niš i Kosjerić. Jedan od koraka koje lokalne samouprave najavljuju je prelazak na ekološki način grejanja.

U kosjerićkom domu zdravlja ove zimske sezone povećan je broj najmlađih pacijenata sa respiratornim infekcijama.

„Da li je to posledica aero-zagađenja ili posledica jednostavno hladnog vremena, sa pratećim virusnim infekcijama, mi ne možemo sa sigurnošću da kažemo. Narod se, nažalost, navikao. Kada je vazduh jako zagađen, trude se da na izlaze napolje, da jednostavno više vremena provode u kući“, kaže dr Ilija Vukadinović, direktor Doma zdravlja Kosjerić.

Problem aero-zagađenja bio je povod za zajednički sastanak svih ustanova i preduzeća u Kosjeriću. Odbornici su doneli odluku o izradi akcionog plana.

„I na osnovu tog akcionog plana, koji će nam izraditi neka eminentna kuća, neki eminentni stručnjaci, koji će nam reći šta treba da radimo, mi ćemo se pridržavati tih mera i tražićemo sve pomoći od države i Ministarstva“, navodi Žarko Đokić, predsednik Opštine Kosjerić.

Pre toga lokalna samouprava u Kosjeriću će prelaskom na ekološke energente umanjiti za trideset procenata izvore štetnog aero-zagađenja.

Promena načina grejanja

U Srbiji se, inače, više od 60 odsto domaćinstava greje preko individualnih ložišta. To će biti fokus radne grupe i strategije kako bi se narednih godina promenila situacija, ukazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović.

U Nišu toplana je na gas, pa je namera da se domaćinstvima koja koriste ugalj ili mazut omogući prelazak na zdraviji način grejanja.

„Mi kao Grad ćemo na taj način pojeftinjenjem samog priključka dati podstrek građanima da se priključe na sistem daljinskog grejanja“, najavljuje Miloš Milošević, pomoćnik gradonačelnika Niša.

Otklanjanje uzroka 

Najveće aero-zagađenje je tokom grejne sezone, pa su pojedine lokalne samouprave pribegle otklanjanju glavnih uzročnika štetnih čestica.

„Gasifikacijom upravo većeg dela, ili možemo reći u potpunosti svih hotela u Vrnjačkoj banji, većeg dela javnih objekata, ustanova, školskih objekata koji se greju na gas, svedemo to na minimum“, kaže predsednik Opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović.

Merni instrumenti u Kraljevu u svakom trenutku mogu pokazati kvalitet vazduha. Ono što udišemo vidljivo je, ali tri dana kasnije.

„Tako da ne može dan za danom, već mora da se sačeka određeni period da bismo izbacili konačne rezultate“, objašnjava Vladimir Simić iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

Mobilni uređaj za merenje aero-zagađenja

Meteorološka sekcija Osnovne škole „Mito Igumanović“ iz Kosjerića imala je na raspolaganju i mobilni uređaj za merenje aero-zagađenja.

„Pa smo pravili istraživanje u okolnim mestima. Pa, na primer, jedno naše nedavno istraživanje je pokazalo da je zagađenje PM česticama u Požegi  znatno veće nego što je u Kosjeriću, a i drugim mestima. Pokazalo je ekstremne vrednosti“, navodi profesor Milenko Stefanović.

U medijima se uglavnom prati situacija u sredinama gde postoje merne stanice. A kakav vazduh udišemo tamo gde ih nema pitanje je kojim bi trebalo da se pozabave sve lokalne samouprave, ali i država.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 14:11) - Smederevac [neregistrovani]

Istina

Smederevska vlast je umesto da je izbacila sad u nedelju dotrajalu podzemnu cisternu za grejanje poste i okolnih lokala i uvela gas za grejanje ona je samo zamenila i to vecom cisternom i samim ti sta uradila. Nastavila da zagadjuje jos vise jer se i posta prosirila...A ovamo krivi automobili a ceo centar grada smrdi na sagorevanje loz ulja i nafte....Sramota.. Eto sta je preduzela Smederevska vlast....

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:53) - anonymous [neregistrovani]

Гушење

А Крагујевац,, шта би људи аман..па нема свежег ваздуха из Бајчетине...

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:34) - prokupcanin [neregistrovani]

prokuplje

Zivim u Prokuplju i verujte to je zivot u dimu od novembra do aprila.Merna stanica naravno ne postoji i nema nas ni u jednom izvestaju.A kada odete u susedni Nis koji je stalno prekomerno zagadjen imate utisak da ste dosli u vazdusnu banju u odnosu na Prokuplje.E onda zamislite kakav je vazduh u Prokuplju.I niko nista ne preduzima.Lokalnu samoupravu bas briga.Namerno nece da postave mernu stanicu da se ne bi saznalo u kakvom dimu zivimo.

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:21) - anonymous [neregistrovani]

raketna pec - resenje za buducnost

Drva pogotovo ako su svoja iz private sume najjeftiniji su energenat. jedini problem stvar u odnosu na svuda prisutni sporete tipa "смедеревац" jeste potrosnja ogreva.licno svedocim da ako se sporet preuredi na nacelima dvostrukog lomljenja protoka dima a to je zapravo "raketna pec" moze se ustedeti 50-70% ogreva uz povecanje povrsine zagrevanja i "radne" temperature u stambenom prostoru.jedina mana je cesce lozenje za ovaj sistem dirigovanog kontrolisanog lozenja.Uostalom na drustvenim mrezama ova tema, sam po sebi od zivotne vaznosti, vrlo obradjena.Stoga u postojecim socijalnim i tradicijskim uslovima valja ponuditi konacno resenje za postojece nacine grejanja.Dim koji izlazi iz ovakve peci gotovo i da ne postoji jer se desava dvostruko sagorevanje ugljen monoksida a otud i dodatni iscrpak toplote cak i iz najobicnijih grana promera 2-5 cm. srecno

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

dodatno jos...

i lepo jos dodatno zagadivanje od duvanskog dima!milina! zdravije ne moze da bude narocito za decu.

(četvrtak, 16. jan 2020, 13:03) - anonymousJA [neregistrovani]

Nista

Nece nista preduzeti ni lokalna samouprava ni drzava.Ovo je ispalo super da se skrenu teme afera sad pred izbore.Narod u panici zbog toga sto napolju ne moze da se dise,sto se gusi i kaslje.Ko moze sebi kod kuce da priusti pogodne uslove uz ruski preciscivac vazduha,taj ce bar u svom stanu disati normalno,jer on uvlaci i duvanski dim i ostale mirise u stanu.