U Kuršumliji svi u akciji za natalitet

Kuršumlija, jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji, godinama se suočava sa problemom migracije stanovništva. Zato lokalna samouprava iz budžeta izdvaja znatna novčana sredstva kako bi zadržala mlade i podstakla natalitet, a u akciju su se uključile i neke firme.

Nekadašnji industrijski giganti koji su upošljavali skoro polovinu građana Kuršumlije, odavno su zatvoreni, a mladi, u potrazi za poslom uglavnom odlaze sa ovog područja. Ipak, ima i onih koji žele da ostanu i stvaraju porodicu.

"Majka sam troje dece, nezaposleni smo i ja i suprug. Deca su najveće bogatstvo, živimo za njih, radimo. Trudimo se da ostanemo ovde", kaže Jelena Pumpalović iz Male Kosanice kod Kuršumlije.

Kako bi sprečila migraciju, opština Kuršumlija već osam godina iz budžeta izdvaja više od 20 miliona dinara za podsticaj rađanja.

"Svaka majka koja je zaposlena dobije 40 hiljada dinara jednokratno, a one koje nisu zaposlene 20 hiljada mesečno u toku godinu dana, a ako je treće i svako naredno dete onda je to 20 njiljada 18 meseci", navodi Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija.

Firma koja zapošljava najviše mladih u Kuršumliji je AD Planinka, svake godine, povodom dana firme novčano pomaže porodicama koje dobiju treće i naredno dete. Ove godine pomoć je dobilo 35 porodica.

"Ovo mi je četvrta beba po redu, drugi put kako dobijamo po 10 hiljada od Planinke, i to nam znači monogo, jer znate i sami da su mala primanja", kaže Miladija Jankovićimac Sudimac iz Kuršumlije.

"Znači u svakom slučaju, ako ništa bar za Pampers za decu, sve drugo, tu i tamo, snađemo se, ali za nešto što nemamo kod nas na selu, pomoć e dobrodošla", kaže Ana Milošević iz Kosmače kod Kuršumlije.

"Ovim gestom želimo da podržimo populacione mere SO Kuršumlija i Vlade RS i da podstaknemo ostale uspešne kompanije da daju doprinos i učestvuju u akciji", navodi Vanja Milenković iz kuršumlijske kompanije "Planinka".

U prokupačkom porodilištu, gde se rađaju deca iz sve četiri opštine Topličkog okruga, među kojima je i Kušumlija, rođeno je najmanje beba od kad postoji bolnica, tačnije od 1929. godine, samo 599.

To je u odnosu na prošlu godinu manje za 30, a u odnosu na devedesete godine prošlog veka, kada se godišnje rađalo više od hiljadu ipo beba, tri puta manje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво