Nošnje, ručni radovi i starinski vez

Dve stotine članica Udruženja žena iz Južnog Banata boravilo je tokom vikenda u Vršcu. Na izložbi u Gradskom muzeju prikazana je raznolikost tradicije, istorije i kulture pripadnika nacionalnih manjina u Vojvodini.

U Vojvodini decenijama u slozi i ljubavi žive pripadnici 25 nacija. Različitost je ono što ove miroljubive i tolerante komšije spaja. 

Daleko od Matice, pripadnici nacionalnih manjina neguju tradiciju svog naroda i čuvaju je od zaborava. Deo ove raznolikosti mogao se videti na jednom mestu- na izložbi u gradskom muzeju u Vršcu.

„Najviše obraćamo pažnju na to da bi našim mladim devojkama, ženama preneli to što su nama prenele naše bake”, kaže Zuzana Melih, iz Padine.

Žene iz svih udruženja sa teritorije Južnog Banata predstavile su nošnje, ručne radove, starinski vez nekoliko nacionalnosti, obojene karakteristikama svakog kraja posebno.

„Na staroj padinskoj nošnji nije bilo mnogo veza, od istog materijala bile i bluza, mi to kažemo kacabajka, suknja i kecelja", objašnjava Elena Hanjih, predsednica Udruženja žena iz Padine.

„Za rumunsku nošnju, pogotovo za uzdinsku karakteristične su boje, kod nas su jake boje, oštre, imamo po tri četiri vrste jedne boje ali jako upadljivih", kaže Ana Bojen, predsednica Udruženja žena iz Uzdina.

Donele su bogatstvo kraja iz kog dolaze, lepotu različitisti i razloge koji ih spajaju.

„Ponosni smo na naša druženja, volimo se, Srbi i Mađari, Rumuni i Romi, a svi smo mi jedna Debeljača", ističe Rozalija Čanki, iz Udruženja žena iz Debeljače.

Vrščani, koji za prve komšije i rođake imaju pripadnike 23 nacije, smatraju da su ove žene čuvari narodnog blaga i važan deo društva.

 „Onaj deo društva koji je zadužen za čuvanje tradicije, istorije, običaja i svega onog što je karakterisitčno za prostor Južnog Banata uopšte", ističe Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca.

Uskoro bi, kažu u Gradskom muzeju, trebalo da bude realizovana i zvanična izložba tradicionalih odevnih predmeta.broj komentara 0 pošalji komentar