Svetsko vreme u Grljanu - dom ukrašen časovnicima

Porodica Stančulović iz Grljana kod Zaječara ima zavidnu kolekciju budilnika, zidnih i mehaničkih satova. Od sredine osamdesetih godina prošlog veka u njihovom domu časovnici imaju posebno mesto.

Udarac o gong označio je koliko časovnika imate?

"Uh, to je malo složenije pitanje, evidenciju ne vodim, ali ima pedesetak sigurno", kaže Zlata Stančulović. "I kao što to obično biva prvi sat je nabavljen sličajno. Jovan ga je popravio i tako je krenulo. Danas svi časovnici, njih pedesetak, uredno pokazuju tačno vreme."

„Ušli smo u ritam tako da je nedelja  dan za navijanje satova, i na tome radimo petnaest-dvadeset minuta", kaže Jovan Stančulović. 

Stančulovići imaju toliko satova da u svakom trenutku znaju koje je vreme u bilo kom kraju sveta. To im je hobi, ali i strast. Mnogi to ne razumeju, pogotovo bližnji i komšiluk.

„Prosto, uši su navikle, tako da ne osećamo taj zvuk. Jedino, neko ko nam dođe u goste, moja unuka kad dođe i unuk kaže da to puno lupa, inače mi ne osetimo taj zvuk, navikli smo", priča Zlata Stančulović.

U domu Stančulovića vreme brzo prolazi, u skladu sa otkucajima kazaljke na satu. Tako je bilo i našoj ekipi, a mnogi bi voleli da vreme bar na trenutak stane.

broj komentara 0 pošalji komentar