Auto-električar u Kruševcu, stočar u Lomnici

Šezdesetih godina prošlog veka u Lomnici, nedaleko od Kruševca, skoro svaka kuća je imala ovce i koze. Sa više od hiljadu grla, broj se danas sveo na tri mini-farme sa pedesetak ovaca i koza.

Skoro da nema Kruševljanina koji ne poznaje sedamdesetdvogodišnjeg auto-električara Jovu koji se ovim poslom bavi preko 50 godina, ali malo njih zna da sa suprugom Snežanom ima farmu ovaca i koza u Lomnici skoro dve decenije.

"Počeli smo sa dve ovce 2000. godine, stado se uvećalo i 2007. došli smo do 120 grla. Bilo je posla, bilo je i godina, bili smo mlađi. Što smo stariji stado se smanjivalo", priča Jovan Stojanović.

"Opalo je stado, prvo zato što smo mi u godinama a drugo nemamo gde da plasiramo tu jagnjad. Ovce su stare i tako, malo po malo. Ovo je dovoljno", kaže Snežana Stojanović, Jovanova supruga.

Trenutno, Stojanovići u Lomnici imaju dvadeset ovaca i koza. Svakodnevno prodaju ovčije mleko i sir, ponekad neko jagnje, malo vune, ali je to skromnije nego nekada.

"Pošto nas ima šestoro dece, to je bila dodatna delatnost kod našeg oca koji je bio disciplinovan i vodio računa o deci, te ovce su nas odhranile. Otac je bio berberin, onda je bila sirotinja, beda i on je uvek govorio da je ovca sirotinjska krava i to je nama ostalo još iz detinjstva", priseća se Dragutin Stojanović, Jovanov brat.

"To je odličan posao, ja Jovu poznajem od detinjstva tako da ja mislim da je to budućnost ove zemlje, prosperitet neki", kaže Vladica Petrović, Jovanov komšija.

Jovi i Snežani u poslu pomažu ćerke, zetovi i unuci. Žele da se porodična tradicija nastavi a kažu da je praznik u kući kada se ovce jagnje.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво