Prehrana divljači u rezervatu prirode Carska bara

Prihrana životinja tokom zime u prirodnom rezervatu Carska bara planira se i izvodi za svaku vrstu divljači i ptica posebno. Ovih dana, čuvari rezervata imaju pune ruke posla.

Na prvi pogled, idilična slika prirodnog rezervata iako nema snega, magla mraz i izuzetno hladno vreme, ne sprečava čuvare Uzona Lukača i Sofrenka Vladimira u svakodnevnom poslu.

„Temperatura se spušta i do minus deset minus petnaest, teško je za prihranu divljači, teško je i divljači a i nama, da ih očuvamo. Uglavnom, divlje svinje, srneća divljač, barske divljači i fazani, uglavnom, to je parvo stanište za njih", objašnjava Uzon Lukač, čuvar Prirodnog rezervata Carska bara.

Posebno se voidi briga o pticama, a prema rečima ornitologa, najugroženiji su labudovi.

"Ovde ima, prema poslednjem popisu, oko stotinu četrdeset vrsta stanarica. Sada se taj broj povećava, zbog globalnog otopljenja planete zemlje. Tako neke migratorne vrste koje su se ranije selile na jug, ostaju preko zime ovde, a recimo, samo Carska bara je stanište divljih gusaka. Ovde dolazi negde oko trideset hiljada divljih gusaka iz Sibira, preko Kavkaza. Provedu celu zimu, jer mi smo im najužnija tačka. Divlje guske na samoj Carskoj bari ne dozvoljavaju da se jedan deo bare zaledi, udaraju krilima i tako ne dozvoljavaju da se zaledi Carska bara."

 

Ovo je samo jedno od dvadestak hranilišta za divljač koja se nalazi u sastavu Carske bare. Tokom zime, ovde se donese i do desetak tona kukuruza i pšenice, i oko hiljadu bala dateline i sena.

broj komentara 0 pošalji komentar