Crni hleb sa ognjišta kao nekad u Valjevu

Priprema hleba po tradicionalnim receptima gotovo je zaboravljena. Ipak, o povratku tradiciji i korišćenju integralnog brašna iz vodenice svedoče i primeri iz valjevskog kraja. Lokalni trgovinski lanac već dve godine nudi stari „crni hleb sa ognjišta“, koji je sve traženiji.

Starinskog recepta za pripremu hleba od „crnog“ vodeničkog brašna, domaćice se uglavnom podsete u vreme verskih praznika i zbog običaja. U domaćinstvu Milice Živanović, ne zaboravljaju tradiciju i ovakav hleb i dalje se mesi često.

„Stari hleb se mesio od pšeničnog brašna koji je samleven na potočari sa vodom toplom i malo soli i kvasca. I to se dobro umesi, obradi se i taj hleb može da stoji sedam dana, neće da se obajati da bude tvrd“, objašnjava Milica Živanović iz sela Zlatarić kod Valjeva.

Hleb po istom starom receptu, samo u savremenim pekarskim uslovima, mese i peku i u jednoj valjevskoj pekari. Ideja očuvanja tradicije pripremanja starog „hleba sa ognjišta“, zaživela je u Valjevu u saradnji sa lokalnom trgovinskom kompanijom, koja podstiče zdravije načine ishrane.

„Svi elementi proizvodnje ovog hleba su isključivo tradicionalni, znači uz određene modifikacije elemenata proizvodnje kako bi sama proizvodnja bila brza i efikasnija. Ono što je bitno napomenuti da se pečenje ovog hleba, da se hleb ovaj peče u pećima na drva“, kaže Aleksandar Beljić

„Naša neka interna istraživanja i anketiranja su pokazala da svi oni koji su probali nastavili su da ga kupuju i više se ne vraćaju na beli hleb. Vraćanje ovog starog crnog hleba na srpsku trpezu je nešto što dugujemo i svima nama i pogotovo generacijma koje tek dolaze mlađima koji tek treba da formiraju svoje navike u ishrani“, ističe Bojana Perić.

Uz svež „hleb sa ognjišta“ u lokalnim trgovinama, Valjevci sve više uzimaju i crno brašno samleveno u vodenicama.

„U zadnje vreme sam primetio da ljudi više melju pšenicu za svoju ishranu, a i mušterije dolaze da kupe kao navodno je to preporuka lekara“, kaže vodeničar Dragan Živanović.

Osim preporuka lekara, čini se da crni hleb sa ognjišta i drugi proizvodi pripremljeni po starim receptima, postaju sve češći odgovor na savremene nezdrave navike u ishrani.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи