Kako Vinaverov "Gromobran svemira" vide strip crtači

Šabac sa ponosom čuva uspomenu na nekadašnjeg sugrađanina Stanislava Vinavera. Njegov "Gromobran svemira" bio je inspiracija za strip crtače, a po tom proznom delu zvaće se i Trg u centru grada.

Stanovnici različitih planeta, naučnofantastični motivi i snažna potreba za promenom, kombinovanjem teksta objavljenog 1921. godine, strip tabli i talenta i mašte učenika Škole primenjenih umetnosti, dobili su novu formu u okviru manifestacije "Vinaverovi dani".

"Stanislav Vinaver koji je u svoje vreme bio nedovoljno priznat i shvaćen, ostao je i dan danas ta neodgonetnuta zagonetka, ali je bitno da on ispiriše mlade i da na taj način i dalje živi", kaže Aleksandra Erdevički Tomić iz Biblioteke šabačke.

Stanislav Vinaver potiče iz ugledne jevrejske porodice. Svoje detinjstvo na obali Save nazivao je magičnim.

U Šabac i Srbiju dr Avram Vinaver, doneo je prvi rendgen aparat. U nekadanjem Rabadžijskom šoru, njegov sin Stanislav počeo je piše pesme.

U Vinaverovom delu "Gromobran svemira" inspiraciju su pronašli i urbanisti. Crvene konstrukcije na najstarijem šabačkom soliteru, instalacije i brojevi biće deo rekonstruisanog trga u čast pesnika, prevodioca Andersenovih bajki, studenta matematike i fizike na Sorboni, dobrovoljca u ratovima.

"Stanislav Vinaver će zajedno sa svojom majkom preći preko Albanije, dok je njegov otac Avram Vinaver bio upravnik valjevske bolnice, umro je od tifusa u Đevđeliji 1915. godine, nakon prelaska preko Albanije Stanislav Vinaver odlazi u diplomatsku misiju", navodi istoričar Branislav Stanković.

U Biblioteci šabačkoj čuvaju se sva izdanja knjiga i prevoda Stanislava Vinavera, njegova pisma i zbornik radova.

"Ako se pitate koji to citat Šapčani rado spominju, moj odgovor je da je to zasigurno stih ,,Mi se čudno razumemo, ko dva bola, ko dva vala, ako se pitate koji je to pisac na koga su Šapčani možda i najviše ponosni, onda je moj odgovor da je to bio, jeste i ostaće Stanislav Vinaver", kaže Kristina Aleksić iz Biblioteke šabačke.

Šapčani u Biblioteci imaju i "Dvoranu Vinaver". Vojničku pločicu jednog od 1300 kaplara sa ponosom čuva Narodni muzej.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво