Sve više mama u Valjevu rađa treće, četvrto ili peto dete

Na Božić u valjevskom porodilištu rođene su dve devojčice i jedan dečak, a od početka godine ukupno 28 beba, čiji su roditelji iz čitavog Kolubarskog okruga. Sve je više žena, prema statistici, koje se odlučuju da rode treće ili četvrto dete, dok broj prvorotki i drugorotki opada.

Dušica Mirković iz mioničkog sela Vračević svoju petu bebu, devojčicu, rodila je na Božić u valjevskom porodilištu.

"Imamo seku koja je velika, imamo dve male i jednog velikog batu. Baš smo očekivali bebu za Novu godinu i kad je prošla Nova godina, ja sam rekla, onda će verovatno biti Božić i eto, obradovala me je", kaže Dušica Mirković, iz Vračevića kod Mionice.

Na Božić su rođeni još jedan dečak i devojčica, a sve tri bebe sa po 15 000 dinara darovao je Milovan Nikolić, vlasnik etnodomaćinstva Kutlačić nadomak Valjeva.

"Bilo je prijatno, nije bilo napeto. Sestre su super, doktori, sve je bilo super. Malo smo poranili, na Božić, obradovali smo se i lep poklon, najlepši", navodi Slađana Bukovčić iz Vrela kod Uba.

Kolubarski okrug u 2019. godini dobio je 1251 novog žitelja. Bejbi bum dogodio su u mioničkom kraju, jer se rodilo 36 beba više nego 2018. "Rodi se na lepom mestu" akcija je tima valjevskog porodilišta započeta pre godinu i po sa ciljem da privuče što više donatora i obnovi medicinsku opremu.

"Poboljšani su uslovi u porodilištu, uslovi za ginekologiju, da sad kad bih nabrajao svaki pojedinačni uređaj, sve što je, sve što je kupljeno, sve se to već koristi i sve je to u upotrebi. Očekujemo da će ova godina biti podjednako dobra što se tiče donacija. Naravno, nastavljamo sa opremanjem porodilišta, treba nam porođajni kreveti, treba nam novi laparaskopski stub", kaže dr Davor Živković iz Službe za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Valjevo.

Prema statistici u porodilištu Opšte bolnice u Valjevu prošle godine bilo je za 3 odsto manje prvorotki i drugorotki u odnosu na 2018. godinu, ali je za isti procenat povećan broj žena koje su rodile treće ili četvrto dete.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара