Srpska hrana na evropskim trpezama

Pirotski kačkavalj, uz ariljsku malinu i lipov med sa Fruške gore, u 2020. godini biće prvi proizvodi iz Srbije čije će geografsko poreklo biti zaštićeno i u okviru Evropske unije. Tokom ove godine, uz pomoć stručnjaka iz zemalja zapadne Evrope, obavljene su sve pripreme.

Po originalnoj recepturi staroj više od dva veka, u korpi od leskovog pruća, isključivo ručno i danas se u Mlekarskoj školi proizvodi pirotski kačkavalj.

„Jedino što je unapređeno to je da ne cepamo drva kao ranije, pa da ložimo kazan, nego sada samo okrenemo slavinu pa parimo testo. Sve ostalo se radilo kao i pre: ručno“, kaže Boban Jovanović, majstor kačkavaljdžija.

Pirotski kačkavalj kao jedinstveni delikates već ima zaštićeno geografsko poreklo u Srbiji.

„Ovo će biti još stepenica više s obzirom na to da sada možemo biti nosioci udruženja svih proizvođača iz pirotskog regiona i veliki podstrek mladim ljudima da se vrate stočarstvu i da proizvode osnovnu sirovinu, mleko sa Stare planine", navodi Nenad Đorđević, direktor Mlekarske škole.

Zaštita geografskog porekla u Evropskoj uniji, pirotskom kačkavalju i ostalim tradicionalnim proizvodima iz Srbije treba da omogući povećanje proizvodnje i lakši put do potrošača širom sveta.

„Na nama je da se zaista potrudimo oko količine, jer ovo što se sada proizvodi je nedovoljno i za srpsko tržište, i nadam se da će to biti ogroman motiv, ne samo mlekarama sa područja opštine Pirot nego da će se zainteresovati i ljudi sa strane koji bi da ulože kapital u nešto što je profitabilno“, kaže inženjer poljoprivrede Vesna Lazarević.

„Imamo najave i nekih većih ulagača koji žele da otvaraju farme, koji žele da se bave stočarskom proizvodnjom i preradom mleka. Sam plasman zaštićenog pirotskog kačkavalja u Evropu njima će omogućiti veću zaradu“, navodi Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu.

Srbija trenutno ima 45 prehrambenih proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom. U Pirotu se nadaju da će, osim kačkavalja, na listi uskoro biti i peglana kobasica, jer je proizvodnja lokalnih delikatesa u svetu unosan biznis.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво