Da se istina ne zaboravi

Porodica Aleksandra Saše Markovića, revolucionara, publiciste i novinara, koji je preminuo 1994. godine, predala je Istorijskom arhivu grada Požarevca bogatu Markovićevu zaostavštinu od koje će biti formiran legat.

Aleksandar Saša Marković bio je revolucionar, publicista, novinar. Rođen je 1927. godine u Požarevcu. Njegove knjige i zapisi značajno su svedočenje o Narodnooslobodilačkoj borbi u požarevačkom kraju.

„Saša je bio takav stvaralac, da je sve ono što je u životu radio, pisao, dosta je knjiga napisao. Dobar deo toga posvećen je baš Požarevcu, a najviše od svega to je o Požarevačkom partizanskom odredu“, kaže Ljiljana Marković, supruga Saše Markovića.

„Na moje pitanje: zašto, tata, stalno pišeš o ratu, on mi je uvek odgovarao: da se istina ne zaboravi. Pa mislim da je ovo pravi način i ostvarenje tih njegovih želja, da sva ta dokumenta i knjige i publikacije koje je napisao predamo jednoj ozbiljnoj instituciji kao što je Arhiv“, ističe Dubravka Marković, Sašina ćerka.

Brojne zapise, stenografske beleške, fotografije, magnetofonske trake i bogatu biblioteku, porodica Saše Markovića poklonila je Istorijskom arhivu grada Požarevca, kako bi na jednom mestu bilo sačuvano njegovo delo.

„Dana 25. juna smo i formalizovali jednim sporazumom o preuzimanju kompletne zaostavštine Aleksandra Saše Markovića u Istorijski arhiv Požarevca, i ta građa i bogata biblioteka se već nalazi u Istorijskom arhivu Požarevca, u našem depou“, naglašava Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevca.

„Najvažnije u celoj ovoj priči je antifašizam i ono što se u periodu od '41. do '45. dešavalo, iz pera čoveka koji je bio učesnik toga“, kaže Aleksandar Đokić, načelnik Braničevskog okruga.

Iako je više od pola veka proveo u Beogradu, do svoje smrti 1994. godine, Saša Marković je naglašavao požarevačko poreklo. Porodica Marković živela je u ulici koja danas nosi ime starijeg Sašinog brata, Draže Markovića Rođe, komesara Stiškog partizanskog odreda, koga su Nemci streljali 1943. godine. Kuću je Saša Marković svojevremeno prodao, ali danas je oronula i zapuštena i u njoj niko ne živi. Porodica, ali i načelnik Braničevskog okruga, najavili su da će pokrenuti inicijativu za utvrđivanje vlasništva nad njom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво