Volonterski kamp koji je školu spasio propadanja

Međunarodni volonterski kamp "Svet za školu", organizovan letos u dragačevskom selu Tijanje, dobitnik je nacionalne nagrade za najbolju kratkoročnu volontersku akciju ove godine. Zbog loših uslova, školi je pretilo zatvaranje, a zahvaljujući akciji, uređeni su učionica i dvorište, a onda napravljen i novi krov.

Zahvaljujući dobrim delima, škola je zimu dočekala u novom ruhu. Tome se najviše raduje složni peterac koji čine dva četvrtaka i tri prvaka. U toploj i uređenoj učionici prave novogodišnje čestitke.

Učenici su saglasni da je škola sada mnogo lepša nego ranije. Učiteljica Danijela Popović takođe kaže da su deca oduševljena promenama, naročito novim prostorom i zidovima.

"Nekako je svetlije, lepše, pozitvnije i mislim da ja i oni uživamo u svemu što su dobri ljudi uradili", dodaje Danijela Popović.

Put do novog krova utabala je Inicijativa za razvoj i saradnju. U julu su na međunarodnom kampu mladi iz nekoliko evropskih zemalja petnaestak dana vredno krečili, oslikavali i čistili školu i dvorište. Ta akcija ne samo što je proglašena najboljom ove godine već je podstakla i dalje uređenje škole.

"Mislim da je moto pod kojim se realizuju ovi kampovi mladih istraživača ‘uradi malo, pokreni lavinu‘, zaista bio istinit u našem slučaju. Mislim da smo sa nekom akcijom za koju nismo ni pretpostavljali koliko je zapravo velika i bitna za ovo selo pokrenuli niz događaja", napominje Ivana Kecović iz Udruženja građana "Inicijativa za razvoj i saradnju", Beograd.

Opština je rebalansom budžeta izdvojila novac za popravku školskog krova i posao je završen pre dvedesetak dana.

"Zahvaljujući Ivani i organizaciji IDC, koje su došle letos u kamp da pomognu ovoj školi, zato što je dosta bila oštećena, krovna konstrukcija je bila u lošem stanju, prokišnjavala je. Bili smo svesni da treba uslove u učionici poboljšati, ali ne bismo ništa uradili da nije bilo u stvari rekonstrukcije krova", ističe Danica Dojčinović, direktor škole "Milenko Šušić" iz Guče.

Škola u Tijanju postoji više od jednog veka i izdvojeno je odeljenje Osnovne škole "Milenko Šušić" iz Guče. Godinama ima svega po nekoliko učenika. Ovog septembra stiglo je pojačanje. Porodica dvoje učenika iz daleke Amerike doselila se baš u Tijanje.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. dec 2019, 13:38) - Sreten Popović [neregistrovani]

Sačuvajmo koreneu

Udruženje građana Tijanjski horizonti je aktivno podržalo ovu aktivnost i čini velike napore da vratimo život u naša sela!
Hvala svim VOLONTERIMA