Četiri decenije horskog pevanja

U svetu je ova sedmica u znaku horskog pevanja. Uz Crkveni hor „Branko", Gradski hor „Ruzmarin" najduže traje u Leskovcu. Posle gotovo 40 godina, umalo da se ugase. Zahvaljujući novom dirigentu, nastavili su da neguju srpsku izvornu, duhovnu i starogradsku pesmu. Uverila se u to sinoć i publika.

Osnovao je Kamerni, pa hor Abraševića, zajedno sa kolegom Vangelom Badulijem i Ruzmarin .Ime profesora Branka Conića neizostavno je u priči o horskom pevanju u Leskovcu.

„Mislim da sam ja mnogo dao Ruzmarinu kao dirigent i samim tim i Leskovcu, jer smo mi mnogo nastupali, mnogo putovali i mnogo koncerata davali" kaže Branko Conić, profesor muzike.

Dirigentski štap je odložio, ali njegovi aranžmani traju. Još u "Ruzmarinu" ima Conićevih i đaka i pevača. Mirjana Cakić za gotovo 40 godina nije propustila nijednu probu.

„Zaista jedna velika ljubav, bilo šta i na poslu sam radila i popodne i sve trčim odmah na hor. Volim pesmu" ističe Mirjana Cakić, solista Gradskog Hora „Ruzmarin".

Oni su učitelji, ekonomisti, pravnici, inženjeri, penzioneri. Nejednakih su i godina. Žar sa kojom pevaju ih povezuje.

„Krenula sam sa drugaricom koja je zapravo došla da peva u hor. Kada sam ja videla kakva je atmosfera ovde i kako je druenje i kakvu energiju imaju ovi ljudi koji su duplo pa čak i više stariji od mene, rekla sam to je to" ističe Marija Janković, član Gradskog hora „Ruzmarin"
„Članovi hora koji vole tu vrstu muzike zbog toga su i oni tu da prezentuju tu pesmu,tu starosrpsku pesmu da se sačuva od zaborava", naglašava Dragan Cakić, predsednik Gradskog hora „Ruzmarin"

Brojna putovanja, uspesi, prijateljstva, stali su u 36 godina postojanja. Umalo da tu bude tačka. Profesor Tomislav Đorđević, bio je dovoljno spreman za izazov. Na čelo hora stao je jesenas.

„Odgovornost je došla sama sa zadovoljstvom tako da tu ne bih mogao da povučem neku crtu koja bi mogla da odvoji jedno od drugog" kaže prof. Tomislav Đorđević, dirigent.

Šta iskustvo, ljubav i jaka volja za kratko vreme čine pokazali su na tradicionalnom godišnjem koncertu.Ostaju čuvari starih istinskih muzičkih vrednosti. Uostalom ruzmarin je u Srba simbol vernosti i uspomene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво