Mali ilustratori zbirke dečjih pesama

Kragujevački pisac Aleksandar Janjušević do sada je napisao pet zbirki pesama za decu. A deca su i autori svih ilustracija u njegovim knjigama,za koje je konkurs raspisao Centar za obrazovanje. Poslednju zbirku "Moja se mama mostova boji" i svoj prvi roman "Boris" predstavio je čitaocima u Kragujevačkoj biblioteci "Vuk Karadžić".

Kada pesnik Aleksandar Janjušević odluči da sve te pesme pretoči u knjigu, u pomoć poziva učenike svih škola u Srbiji da ih ilustruju. 

Crteže za njegovu najnoviju knjigu radila su deca od tri do 12 godina:

"Ja volim Novu godinu i Deda Mraza, pa mi je to i bila inspiracija.""Učiteljica je napisala različite teme na table, ja sam se odlučio za drugarstvo i učiteljica je poslala poštom iz Kruševca u Kragujevac."
"Pošto se obdanica i noć smenjuju, došla sam na ideju kako bi izgledalo da se one preoblikuju i da postoji linija između njih."

Među publikom koja je došla na promociju, bilo je i pedesetak mališana koji su na poklon dobili knjigu u kojoj se nalaze njihove ilustracije.

"Pesmama sam obradio detinjstvo, ljubav, slogu, prijateljstvo, ljubav pobedjuje u svim prilikama nekada samo na ovaj ili onaj način", kaže Aleksandar Janjušević.

Uz petu zbirku pesama, Janjušević je promovisao i svoj prvi roman čiji je glavni junak dečak Boris.

"Srećemo Olivera Tvista modernog doba u Kragujevcu i vidimo jednu priču koja opisuje da bez obzira na sve teškoće čovek uvek može da ispliva bez obzira u kom okruženju odrastao", ističe Sanja Živković, biblioteka "Vuk Karadžić".

Janjušević će, kako kaže, i dalje obilaziti škole širom Srbije i promovisati neke pomalo zaboravljene vrednosti i pripremati drugi pesnički festival koji se planira za narednu godinu.





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво