Restauracija stare zgrade valjevske železničke stanice

Jedna od građevina koje su krasile Valjevo u prvoj polovini 20. veka je Železnička stanica, koja je izgubila prvobitnu namenu kada je ukinuta pruga uskog koloseka. Proglašena je spomenikom kulture, a ove godine država je izdvojila novac za konzervatorske radove.

Zamenom krova i spoljne stolarije biće zaustavljeno dugogodišnje propadanje zgrade stare železničke stanice u Valjevu. Podignuta 1908. godina po tipskom projektu, bila je najveća na pruzi uskog koloseka Beograd - Valjevo. Spomenik kulture je od 2005. godine.

„Valjevska železnička stanica bila je mnogo lepa i tu sam kao dete sa roditeljima, putovali smo. Urađen je gore tunel, ali nije prolazan bio. Tu je bila zadnja železnička stanica Valjevo. Odavde sam otišao u vojsku. Stanica, ‘ćira’ ...", prisećaju se građani.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Valjevu za prve konzervatorske radove dobio je oko sedam miliona dinara. Zgrada nekadašnje železničke stanice u privatnom vlasništvu bila je od perioda privatizacije početkom dvehiljaditih do pre tri godine, kada je zamenom za poreski dug ponovo postala vlasništvo Grada.

„Za nastavak radova ćemo konkurisati za ostatak fasade, za malter, malternu plastiku, a simultano sa time ćemo videti u nekim pregovorima, dogovorima pratiti šta odlučuje Grad. Koje ima namere u vezi sa objektom, da li će ga prodavati, da li će ga dodeliti nekome na korišćenje, da l' neka javna funkcija, to ćemo sve još videti naknadno" kaže Ksenija Stevanović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Valjevo.

Ukidanjem pruge uskog koloseka objekat je izgubio namenu. Čemu će služiti nakon restauracije, o tome će odlučiti gradski Parlament. Jedna od ideja je, da korisnik bude Zavod za zaštitu spomenika kulture, koji je smešten u neuslovnom prostoru.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 14. dec 2019, 00:10) - Draga [neregistrovani]

Pametno resenje

Eto resenja, ne rusite park da bi pravili biblioteku, zgrada stare zeleznicke stanice posle renoviranja bila bi idealna za biblioteku i sacuvali bi zelenilo i pluca grada.