Bukagije i vešala u Muzeju u Sremskoj Mitrovici

U Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, otvoren je Muzej sa zatvorskim eksponatima iz prošlih vremena, ali i postavkom koja govori o stradanju Srba između dva svetska rata.

Izložen je zatvrski točak za lomljenje na kome su po Karađorđevom zakonu završavali oni koji su izdavali svoj rod i originalne bukagije pronađene u zatvorskm podrumu, ko će ih od zatvorenika nositi i do kada odlučivao je samo sudija.

Na jedinstvenoj muzejskoj postavci su i originalna vešala kao i priča o najčuvenijem dželatu Karlu Dragutinu Hartu koji je pogubljenja vršio sa cilindrom i u belim rukavicama. Zatvor je tokom prvog i drugog svetskog rata bio logor. Ne zna se koliko ljudi je stradalo i ubijeno ovde. Podaci kažu da je kapacitet zatvora bio hiljadu a da ih je u vreme rata u zatvoru bilo i po 5-6.000 hiljada. Zajedno i žene i deca, i bolesni i ranjeni i vojnici. Mnogi od njih nažalost završili su u jamama sa krečom, koje su bile van zatvorskih zidina. Četrti segment zatvorske postavke posvećen je političkim zatvorenicima. Ovde u ćelijama bili su Oskar Davičo, Rade Končar, MilovanĐilas, Moša Pijade. Muzej je zvanično danas otvoren i radiće svakog dana, ulaz je besplatan, a u planu je da postane deo turističke ponude grada Sremska Mitrovica. Prve posetioce koje ovde očekuju su učenici Osnovnih i Srednjih škola, a potom i brojne strane diplomate. Da se ukaže ne samo na zatvorsku istoriju, nego na istoriju u stradanja Srba i potvrde činjenice koje mnogi ne žele da čuju.







Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво