Napuštena seoska imanja za izbegle i prognane

U Pokrajinskoj vladi uručeni su ugovori za kupovinu 20 kuća za izbegla, raseljena i prognana lica, program je realizovan iz fonda Pokrajinske vlade, na ovaj način je nastavljena kupovina napuštenih seoskih domaćinstava.

Među 20 korisnika je i porodica Brankice Brdar, koja je u „Oluji“ 1995. napustila Bosanski Petrovac i život nastavila u banatskom selu Elemir.

„Posle 25 godina, otac, majka i ja smo dobili kuću u Elemiru. Napokon, posle toliko godina, svoj dom i krov nad glavom“, kaže Brankica Brdar iz Elemira.

„Došao sam iz Konjica 1994. posle dvadeset pet godina ću imati ponovo krov nad glavom“, dodaje Zoran Šinik iz Beške.

Ko će živeti u toj kući: mama i ja.

U protekle četiri godine ukupno je kupljeno šezdeset sedam kuća i za to je plaćeno 62 miliona dinara.

„Za ove namene obezbeđeno je 20 miliona dinara, milion po korisniku. Dvadeset korisnika će na ovaj način dobiti pomoć, isključivo u seoskim sredinama. Radi se o seoskim sredinama po celoj Vojvodini“, priča Duško Ćutilo, direktor Fonda za raseljena, izbegla i prognana lica.

Od 2018. godine pomoć je bespovratna, ali za ranije korisnike koji su morali da vrate kroz kredit polovinu iznosa u dvanaest jednakih mesečnih rata u periodu od deset godina, iz Izvršnog veća Pokrajine stižu lepe vesti.

„Pokrajinska vlada je predložila, očekujem da i pokrajinska skupština 20. decembra usvoji odluku o otpisu dugova koji su praktično nastali tako što je Fond za izbegla, raseljena i prognana lica ranije dodeljivao sredstva za nabavku kuća pod izvesnim kreditnim uslovima na deset godina", naglasio je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Pokrajinski fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima osnovan je pre trinaest godina i u tom periodu otkupljene su 464 kuće, uglavnom u seoskim sredinama, iz Pokrajinskog budžeta za ove namene izdvojeno je oko pola miliona evra. Iz Pokrajinske vlade kažu da će sa ovom akcijom nastaviti i naredne godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво