Multietnički ples u Medveđi

„Plešimo zajedno" naziv je projekta koji je u Medveđi realizovalo udruženje "Vez", uz podršku Koordinacionog tela za jug Srbije. Deca srpske i albanske nacionalnosti učeći plesne igre preskočila su mnoge barijere i predrasude. Prvi multietnički ples izazvao je veliko interesovanje, pa je sala Kulturnog centra u Medveđi bila prepuna.

Vežbali su zajedno skoro dva meseca. Devojčice i dečaci srpske i albanske nacionalnosti. Obraćali su pažnju na svaki korak, na ritam. Bilo je naporno ali su deca, jednostavno, uživala.

Medini Beić iz Medveđe otići će kući sa lepim utiscima."Bilo je mnogo lepo. Ovde ima puno drugara i drugarica. Mnogo mi se sviđa", kaže ona.

I Danica Anđić je iz Medvedje, kaže:"Svi smo isti!"

Marko Živić, koreograf „Deca su u početku bila malo nespretna, bojažljiva, ali kako je vreme odmicalo postajala su sve sigurnija", kaže Marko Živić, koreograf.

Prvi multietnički ples izazavao je veliku pažnju. Pravi potez Udruženja "Vez" i Koordinacionog tela za jug Srbije, koje je podržalo ovaj projekat.

"Imamo u udruženju oko stopedesetoro dece", kaže Bojana Lakušić iz Udruženja "Vez". "Ovog puta smo uključili i albansku zajednicu i sa njima je bilo pravo zadovoljstvo sarađivati."

„Mesec i po dana su se družili zajedno, proveli vreme, igrali se, učili neke bitne stvari što se tiče nacionalnosti i prešli neke barijere koje su ranije imali jedni o drugima", kaže Rahim Kusumi,   učitelj.

U Kulturno-umetničkom društvu "Vez" ističu da je ovo samo početak. Za petanestak godina, na svojim nastupima predstavili su bogatu tradiciju ovog kraja, na koncertima širom Srbije i Evrope kao gosti naše dijaspore. Pred njima je nova misija. Da kroz ples, igru i muziku promovišu zajedništvo i muletničnost svoje Medveđe.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара