Svetski dan planina

Danas je Svetski dan planina. Najbliža planina Vranju je Besna Kobila, nalazi se oko 40 kilometara od grada, njeni potencijali nisu dovoljno iskorišćeni. Turistička organizacija i Planinarsko društvo "Železničar 2006" iz Vranja organizovali su boravak učenika, šetnju stazom kroz planinske predele ove planine, da promovišu prirodne lepote.

Od Planinarskog doma do najvišeg vrha Besne Kobile je 6 kilometara, nadmorska visina od oko 1400 do 1922 metra. Tu stazu prešli su učenici, nastavnici, izviđači, planinari iz Vranja, koji vole prirodu.

Bogdan Ristić, načelnik Odreda izviđača "Sima Pogačarević",kaže: "To je ljubav koja ne može baš da se objasni, nešto što je kod čoveka urođeno. Naravno, zemlja je nastala pre betona, tako da je to nešto što čoveka vuče."

"Besna Kobila ima veliki potencijal koji je neiskorišćen i lepo je da, kad god nam se ukaže prilika iskoristimo da na jedan divan način pomognemo sebi i svom zdravlju", kaže Milica Stanković, učenica Gimnazije "Bora Stanković". 

Za planinarenje je potrebna fizička kondicija, ali pre svega posebna oprema za zaštitu, bezbedno i slobodno kretanje u svim vremenskim uslovima. Na Besnoj Kobili postoje uređene pešačke staze.

Staniša Marković, Planinarski klub "Železničar 2006" kaže: "Ovde u planini bitna je kvalitetna oprema, od cipela do kape, odeće i sve ostalo. Nema lošeg vremena, samo loše opreme."

Jedan od dobrih poznavalaca Besne Kobile je i Srboljub Nikolić, novinar i planinar:

"Besna Kobila nije tako zahtevna jer se polazi sa velike nadmorkse visine. Ima mnogo težih pešačkih tura u našoj okolini koje smo mi obeležili kao planinari, a svaki vrh je izazov i priča za sebe."

O opremi, planinarenju, ponašanju u prirodi, turističkim vrednostima Besne Kobile razgovarali su mladi iz Vranja i planinari.

Ana Kostić, Turistička organizacija Vranja,kaže: "Planinske reke, blizina Vranjske banje, dva jezera - Prvonek iznad banje i Lisinsko jezero. Ali svakako ne smemo zanemariti bogatstvo flore i faune, odnosno biodiverzitet na ovoj planini."

Besna Kobila najposećenija je tokom januara i februara, mesta u Planinarskom domu su već rezervisana za novogodišnje praznike, a snega još nema dovoljno za zimske aktivnosti.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара