Preduzetnički duh ariljskih srednjoškolaca

U Srednjoj školi "Sveti Ahilije" u Arilju dvanaest godina učeničke kompanije postižu zapažene rezultate na takmičenjima u državi i inostranstvu. Neke njihove ideje našle su i praktičnu primenu, zbog čega će škola uskoro dobiti i Regionalni razvojni inovativni startap centar.

Ariljski kraj krasi preduzetnički duh koji se, po svemu sudeći, širi i učeničkim kompanijama Srednje škole "Sveti Ahilije".

"Naša kompanija se bavi proizvodnjom i prodajom automatizovanih sistema za navodnjavanje biljaka sa daljinskim upravljanjem", kaže Rade Vranešević iz kompanije "Rein drop".

"Pomoću tajmera možemo namestiti datum i vreme kada će se sistem pustiti u rad, a pomoću SMS releja možemo poslati poruku gde god da se nalazimo, da bi se sistem uključio ili isključio," navodi Uroš Savić iz kompanije "Rein drop".

"Član sam učeničke kompanije ‘Briket kompani’". Kompanija je konkretno pravila briket od papira koji se koristi za ogrev, umesto uglja ili drva", objašnjava David Jojić.

"Nažalost, svedoci smo otmica, pogotovo dece, a kompanija je smislila ovaj proizvod, koji jednostavnim pritiskom samo na dugme, šalje informacije o trenutnoj lokaciji izabranim brojevima telefona", kaže Tijana Ičelić iz kompanije "Fajnd mi".

"Dosta dobro oni posluju, stvaraju od ideje do konačne realizacije i prodaju te svoje proizvode, tako da mogu i da zarade", objašnjava mentorka Nada Stevanović.

Zahvaljujući inventivnosti ariljskih srednjoškolaca, Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj finansiraće izgradnju Regionalnog inovacionog startap centra, prvi koji će raditi u okviru neke škole u Srbiji.

"Da se uvežemo još više sa lokalnom privredom i što je, evo za školu važno, kao jedna budućnost da pokušamo da to iskoristimo kao potencijal da proširimo i obrazovnu ponudu škole", kaže Bratislav Đorđević, direktor Srednje škole "Sveti Ahilije" u Arilju.

Srednjoškolci iz Arilja dokazali su da mladima u Srbiji ne manjka ideja, ali da im je ipak potrebna pomoć da tu inventivnost iskažu u svojoj zemlji, doprinoseći razvoju države, a ne van njenih granica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво