Valjevo: Novi metod za sanaciju kuća

Doktor Miloš Lazović, profesor Građevinskog fakulteta u penziji, ima jedinstven metod sanacije stambenih objekata koji se već potvrdio u Evropi i Americi. Nedavno ga je primenio i kod nas, na jednoj kući u Valjevu.

Kada je svoju lepu porodičnu kuću pre 30 godina gradio u elitnom valjevskom naselju Peti puk, Stepan Vuletić nije ni slutio da je teren glinovit i rizičan za stambeni objekat. Imao je urednu građevinsku dozvolu. Vremenom, na nestabilnom tlu kuća je ispucala.

"Bilo je stručnih razmišljanja. Niko se nije slagao jedan sa drugim, bio je ogroman problem i nismo znali šta da radimo. Pojavio se profesor, jedan fantastičan poznavalac, autoritet iz ove oblasti građevinarstva, to je Miloš Lazović. On je to jednostavno objasnio, rekao kako mora da se sanira, predložio kako se to radi", navodi Stepan Vuletić.

Prvi put u našoj zemlji primenjen je jedinstven sistem podziđivanja temelja. Povećana je dubina fundiranja. Temelji su oslonjeni na dublje slojeve tla.

"Mi smo ovde produbili temelje, a primenjen je novi element u tome da se ti podzidni elementi aktiviraju na taj način što se hidrauličnim presama nanosi dopunsko opterećenje", objašnjava profesor dr Miloš Lazović.

Radovi su izvedeni brzo i jednostavno, a porodična kuća Vuletića sanirana na divljenje valjevskih građevinara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво