Kuća na poklon za raseljene sa Kosova

Na području Kruševca živi 8.000 interno raseljenih lica sa Kosova. U okviru programa "EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reiintegraciju povratnika", 3 porodice, koje su 1999. godine utočište našle u Kruševcu, danas su trajno rešile stambeno pitanje.

Na području Kruševca živi 8.000 interno raseljenih lica sa Kosova. U okviru programa "EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reiintegraciju povratnika", tri porodice, koje su 1999. godine utočište našle u Kruševcu, danas su trajno rešile stambeno pitanje.

Jovana je iz Štrpca, Deka iz Uroševca.Od 1999 su u Kruševcu gde su zasnovali porodicu i živeli sa još osmoro Đorđevića u jednoj kući. Danas sa osmehom na licu kažu da započinju novi život.

"Lep novogodišnji poklon. Jeste jedan od najlepših koji sam dobila ikad u životu, osim njih naravno, one su nešto najvrednije u mom životu. Za njih se mi i borimo i zbog njih je ovo naš veliki poklon," kaže Jovana Đorđević.

Posle 20 godina podstanarskog staža Zlatibor i Sonja iz Kosova Polja konačno imaju svoj dom.

"Zahvalan i gradu i ovim ljudima sa kojima živim danas. Kuća najviše znači, iskreno. Sad kažem ženi mogli bi sad još jedno dete", navodi Zlatibor Đorđević.

I Parlići iz Uroševca su rešili svoje stambeno pitanje zahvaljujući donaciji nemačke organizacije ASB i grada Kruševca čiji predstavnici su im danas uručili ključeve.

"U celom svetu danas se obeležava pravo svakog čoveka na dostojanstveni život za sebe i svoju porodicu i ASB sa 25 godina u Srbiji i regionu doprinosi ovoj ideji kroz obezbeđivanje stambenih rešenja i mere ekonomske održivosti", objašnjava Mauro Mašoli, ASB projekt menadžer.

"Agencija ASB je učestvovala sa 33,3 miliona dinara u ovom projektu, grad Kruševac sa 1.300.000 dinara, s tim što smo mi kao grad izdvojili i nadzor koji je bio na izgradnji ova tri montažna objekta u iznosu od 260 000 dinara," navodi Vesna Živadinović, zamenica gradonačelnice.

U okviru projekta čija je ukupna vrednost 214 000 evra za najugroženije na području grada Kruševca obezbeđeno je još sedam seoskih domaćinstava, 14 paketa građevinskog materijala i 18 bespovratnih novčanih pomoći.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се