Za bolju bezbednost na radu

Za prvih deset meseci ove godine, 39 radnika je smrtno stradalo na radnom mestu, lane je u istom periodu stradao 41 radnik.

Najviše stradalih ljudi na radu starosti od 46 do 55 godina, dok su gradilišta najčešće mesto povređivanja, rečeno je u Žitištu, na stručnom skupu o bezbednosti i zdravlju na radu, gde je najavljen i novi zakon.

„Inspektor rada i kad izađe u nadzor na gradilište može da zatvori samo rad na tom mestu rada, gde mere bezbednosti i zdravlja nisu primenjene. Usvajanjem novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, inspektor će biti dužan da zatvori celo gradilište“, objašnjava Marina Furtula, v. d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na rade.

„Mi imamo najmanje šest lica koji u hijerarhiji odgovaraju za preduzimanje nekih mera da ne bi došlo do smrtnog stradanja, pa tek onda dolazi radnik. Ali imamo drastične primere da se, recimo, otvaraju firme u četvrtak, a nama u tim firmama radnik strada u nedelju. Neobučen, nepripremljen, bez zdravstvenog pregleda i sve to“, kaže Stevan Đurović, v. d. direktora Inspektorata za rad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво