Opustela staroplaninska sela

U većini staroplaninskih sela Opštine Dimitrovgrad ostalo je samo po nekoliko stanovnika. Prostor na kome je nekada od stočarstva živelo petnaest hiljada ljudi, naseljavaju uglavnom stari i penzioneri. U 17 sela je manje od petsto stanovnika.

Više je napuštenih kuća nego meštana u staroplaninskom selu Mazgoš kod Dimitrovgrada. Samo petnaestak stanovnika ostalo je u ovom selu na granici sa Bugarskom. Većina živi od penzije, a najbliža prodavnica je na 7 kilometara.

„Jedino nešto malo od stočarstva može da se radi, ostalo teško, jer su to sve male parcele, nema ni hektar i to je teško isplativo. Doskora nismo imali put, sada je već malo bolje sa putevima, asfalt je na dva kilometra od sela", priča Dojčin Kostov, predsednik MZ Mazgoš.

„Imalo je u ovom selu 600 stanovnika, a sada ih je petnaest. Radio je rudnik, bilo je naroda. Bila je prodavnica u svakom selu", priseća se Josif Ratkov iz Mazgoša.

Sredinom prošlog veka, u 17 staroplaninskih sela Opštine Dimitrovgrad živelo je više od petnaest hiljada stanovnika. Danas ih je manje od pet stotina, a prosečna starost je oko 70 godina.

„To je živa muka na selu. O seljaku niko ne vodi računa. Na stare se ne misli. U Vojvodini sve rodi, a u planini ne može", kaže Lozanka Aleksov iz Smilovaca.

Najveću podršku starima u udaljenim selima Opštine Dimitrovgrad pruža Crveni krst.

„Posete govore o tome da stari ljudi nisu napušteni, da nisu sami i zaboravljeni. Saradnja se ostvaruje i davanjem paketa hrane i higijene, odeće i obuće", kaže dr Nikola Jordanov, predsednik OO Crvenog krsta, Dimitrovgrad.

Povratnici u ovaj kraj su retki. Tržište nekretnina je gotovo zamrlo, a plodove zemlje moraće da ubere prvi mraz.

 

broj komentara 0 pošalji komentar