Učenje uz sveću

Igor i Ljiljana Lazarević iz Kutleša kod Leskovca imaju petoro dece, od kojih je jedno teško bolesno. Porodica živi u veoma lošim uslovima, a već dva meseca nemaju struju zbog duga Igorovog pokojnog oca.

Pod krovom koji prokišnjava, u tri sobe, bez kupatila, vode i u mraku zbog duga za struju od 347.000 dinara živi osmoro Lazarevića. Imanje nemaju. Na malom placu Ljiljana sadi krompir, pasulj i paprike kako bi se prehranili. Zbog problema sa vidom i sluhom, Igor ne može da nađe posao. Socijalna pomoć i dečji dodatak nisu dovoljni da podmire sve potrebe.

„Novac sam davao ocu, tako ponekad neku paru. On nije ni plaćao to uopšte. Nakupilo se. Trebalo je da struju iseku kad je na 20.000 bilo. Te pare što primim, socijalni, dečji, da li da kupim nešto za decu, za kuću ili hranu. Ne znam šta prvo da kupim“, priča Igor Lazarević iz Kutleša.

Petra, Sanja, Aleksandra, Luka i u majčinom krilu dvoipogodišnja Lana. Mesec dana nakon rođenja otkrivena joj je ciroza jetre. Leči se u Beogradu. Za autobuske karte i lekove treba im 15.000 dinara mesečno.

„Čeka transplantaciju kad napuni tri godine. Ili u Italiji ili ne znam dalje gde će biti“, zabrinuta je Ljiljana Lazarević.

Uče uz sveću, spavaju u hladnoj i memljivoj sobi, kupaju se u koritu vodom koju donose iz crkvenog dvorišta.

„Pomažemo mami oko ručka zato što ne može sve da stigne, čuva malu sestru. Idemo za vodu“, kaže Petra Lazarević.

„Gore nemam prozore, neopravljene sobe, struje nema, kupatila nema, mašine za veš nema. Nema ničega. Sve na ruke snajka pere“, jada se Gordana, Igorova majka.

Komšija Vladimir svakodnevno ih obilazi i pomaže.

„Ono što god mogu pomognem. Znači, eto, kad dobije dete temperaturu, prebacim ih do Brestovca ili Doljevca“, reči su komšije Vladimira Stankovića.

Teško breme sručilo se na Lazareviće. Ne znaju na koja vrata još da pokucaju za pomoć koja im je i te kako potrebna. Pitanje je kako će prezimiti bez struje i sa ovo malo drva, koja će brzo potrošiti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара