Vremešni planinari premostili Magašnicu

Kad ima volje, ima i načina da se stvara i u devetoj deceniji života. Dva kraljevačka planinara, koja zajedno imaju 155 godina, napravili su drveni most na putu od Magliča do Stolova. Ponudili su svoju snagu i volju da poprave i most preko Ibra.

Klizavim kosinama, sedamdesetjednogodišnjeg Milutina Milutinovića jedva smo pratili. Njegov trinaest godina stariji "saborac" Bratislav Binić nije hteo pred kamere. Radije proseca staze i nosi grede, kao što su ove ugrađene u most na rečici Magašnici.

"Na leđima sve,"magareći posao" tako smo mi to u šali nazvali. Do preko Ibarskog mosta su nam dečaci koji su zaljubljenici u prirodu pomogli da se to transportuje do železničke kuće, a od železničke kuće, Bine, Miloš i ja smo nosily podjednako", objašnjava Milutin Milutinović, planinar.

Minjin i Binetov most dug je sedam metara. Stabilan je i može da podnese težinu 15 do 20 osoba. Kažu, to je njihova zaostavština mladim planinarima i ljubiteljima prirode.

"Mi smo došli iz Ivanjice ovde, da obiđemo grad. Ovo je prelepo, pogotovu sada kada je napravljen most", kažu posetioci.

"Nadam se da će hiljade i hiljade planinara preći preko ovog mosta, čak i zimi kada su najteži uslovi za planinarenje", priželjkuje Milutin Milutinović, planinar.

Građa od kojeg je most pravljen kupljena je na Rudnu sredstvima planinarsko-alpinističkog kluba „Kraljevo".

"Izuzev cene materijala, apsolutno ništa drugo nije koštalo, samo dva radna dana. Kamo sreće kad bi most na Ibru tako za dva dana mogli ,kad bi samo mogli", kaže Milutin Milutinović, planinar.

Poštuju zakone države, ali i zakon prirode. Prateći tragove divljači i stoke obeležili su i stazu posle mosta, koja je na ovom terenu jedini mogući put do vrhova Stolova.



....

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво