Pravila lova

Za poslednja 2 meseca ove godine na teritoriji Vranja u lovu je stradao jedan lovac, a jedan je teško ranjen. Postoje pravila koja se odnose na bezbednost lovaca, na ponašanje tokom lova, nošenje oružja i opreme, ali do nesreća dolazi nepažnjom.

U lovu je na prvom mestu, pre odlaska u lovišta, da se formiraju grupe sa vođama, kontrola lovaca i ispravnost opreme i oružja. Lovačku pušku ne može da poseduje niko ko nije prošao lekarski pregled.

"Takođe neophodna su potvrde o ispunjenosti uslova za dobijanje lovne karte i o nošenju oružja, naravno iz policije", objašnjava Nikola Veljković, upravnik lovišta u Bujanovcu

Lovačko udruženje "Golub" postoji 85 godina, zabeležena je jedna nesreća u lovu pre sedamdeset godina.

"Od tada, ništa se nije desilo tako, jer stavljamo veliki akcenat na bezbednost naših lovaca, zato smo i zabranili nošenje maskirnih, vojnih uniformi. Naši lovci moraju da budu obučeni jednobojno", kaže Nenad Kostić, predsednik lovačkog udruženja "Golub".

Da bi lovac mogao da lovi i izađe u lovište mora da bude obeležen, odnosno da nosi fluorescentne prsluke takozvane markere.

Lovačko udruženje je multietničko, lovci su Srbi i Albanci. Ima 450 članova podeljenih u četiri sekcije. Lovci u lovu moraju da budu udaljeni jedni od drugih.

"Negde oko stotinak metara i to da budu na vidnim mestima, a ne u žbunju i u šumi da ne bi došlo do ranjavanja. Puška se nosi obavezno okrenuta ili prema zemlji ili uvis", objašnjava Jadran Đorđević, sekretar lovačkog udruženja "Golub".

Lovce na terenu kontrolišu i lovočuvari.

"Lovac mora da ima oružani list, ličnu kartu i dnevnu dozvolu za izlazak za taj dan koju mi redovno pogledamo i potpišemo, ako to nema odstranimo ga iz lovišta i sleduje mu kazna", kaže Svetislav Stanković, lovočuvar.

Kazne za nepoštovanje propisa u lovu su od tri do pet hiljada dinara, ukor i isključenje iz lova i lovačkog udruženja.broj komentara 0 pošalji komentar