Da li je posno zaista posno

U toku je Božićni post, pa se oni koji u ovom periodu ne jedu hranu životinjskog porekla često suočavaju sa dilemom da li su proizvodi koji imaju oznaku "posno" zaista napravljeni od sirovina istaknutih na deklaraciji. Slične dileme imaju i oni koji pojedinu hranu izbegavaju iz zdravstvenih razloga.

U obilju proizvoda za svačiji ukus i džep, mnogi kako sami priznaju ne čitaju pažljivo deklaracije. Oznaka posno za one koji te proizvode žele uglavnom je dovoljna.

 

„Čitam onaj sastav i mislim da je posno,otkud znam. Pa čim ima deklaracija znači, verovatno, da je sigurno. Ne možeš imati poverenja sad ni u koga", kažu anketirani.

Nekada je kažu bilo mnogo lakše postiti jer su hranu domaćice pripremale od voća i povrća. Iziskivalo je to više vremena ali je posna hrana to sigurno i bila.

„Pravile su se pite, posne. Zna se kako to ide može krompiruša, može od kupusa, i tako. Jel bilo ovih proizvoda koji su danas označeni kao posni? Sigurno nije bilo, piše posno a mi ne znamo od čega se pravi", kažu sagovornici.

Brži način života uticao je da mnogi jedu van kuće pa tokom posta kupuju gotove obroke. Bolje snabdevene pekare imaju tačne deklaracije o posnim proizvodima,čak i o onim koje se pripremaju na vodi bez ulja.

„Koristimo posebne plehove za spremanje tog proizvoda, znači nema ulja nema ničega i sto posto je posno", tvrdi Slavica Marković, pekarka.

Biljni kačkavalj, pavlaka, tragovi mleka u prahu vrlo često su prisutni na deklaracijama proizvoda koji se reklamiraju kao posni. U Udruženju za zaštitu potrošača kažu da je reč o svesnoj obmani potrošača koja treba i zakonski da se sankcioniše.

 

„Na nekoj deklaraciji za određene proizvode stoji da je posno a onda jako sitnim slovima kaže da je u tragovima prisutno mleko ili mast ili maslac i tako dalje. U svakom slučaju to nije korektno Inspekcije države Srbije treba da reaguje, jer to liči na prevarne radnje", kaže Ljubiša Andrejić, Udruženje za zaštitu potrošača Jagodina.


U slučaju da kontrola pokaže da proizvod koji se prodaje kao postan to nije sledi kazna za trgovca, firmu i odgovorno lice. U udruženju za zaštitu potrošača nemaju podatak da je neko kažnjen. Stoga ako postite iz verskih ili zdravstvenih razloga najsigurnije je da od osnovnih namirnica sami pripremite obrok.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво