Topli obroci i obuća za višečlane porodice

Bez toplog oborka, u zimskim mesecima, neće ostati ni korisnici narodne kuhinje u selima na teritoriji grada Vršca. Naime, poslednjih 10 godina za oko 400 duša, svakodnevno se pripremaju oborci u kuhinji Crvenog Krsta u Vršcu, a onda raznose u 14 sela, kako bi mnogočlane porodice i samci imali siguran topli obrok tokom čitave godine, bez obzira na vremenske uslove.

U skromoj kući Nine Kladaraš živi 16 duša, 10-oro dece i 6-oro odraslih. Iako vredni, radni i omiljeni u selu Ritiševo, žive teško. Leti se, kažu, još nekako i snalaze, ali se zimskog perioda plaše, treba obezbediti drva,odeću i obuću za mališane. Ovoj porodici obrok iz narodne kuhinje, koji dobijaju 6 godina unazad uliva sigurnost da će lakše pregurati zimu

„Svaki dan ja imam gde da se nadam da će hrane biti. Moja deca jedu, zdrava su, jaka, dobro mi je, odlično je", kaže Nina Kladaraš korisnik narodne kuhinje.

Od ukupno 700 obroka, koliko se dnevno spremi u kuhinji Crvenog Krsta, 400 porcija volonteri svakoga dana podele u 14 sela na teritoriji grada Vršca. Korisnici su uglavnom mnogočlane porodice i staračka domaćinstva

„Za 11-oro nas uzimam obrok, dolazimo svaki dan.To svima nama znači, svi imamo decu a to je topli obrok. Šta najviše volite da jedete? Najviše pasulj, da ti pravo kažem", kažu korisnici.

Nastojimo da bude raznovrsna hrana i da se na vreme ditribuira bez obzira, tokom čitave godine, nema prekida nego mi pripremamo obroke tokom čitave godine", Milan Vancaš, stručni saradnik Crvenog Krsta Vršac.

U Crvenom Krstu kažu da su za rad narodne kuhinje sredstva obezbeđena i korisnici ne treba da brinu, svi će dobiti siguran obrok na vreme jer liste čekanja nema. Međutim, ono što nedostaje je topla obuća za decu, koja često u školu i zimi idu u papučama, jer nemaju šta da obuju

Bez toplog oborka, u zimskim mesecima, neće ostati ni korisnici narodne kuhinje u selima na teritoriji grada Vršca. Naime, poslednjih 10 godina za oko 400 duša, svakodnevno se pripremaju oborci u kuhinji Crvenog Krsta u Vršcu, a onda raznose u 14 sela, kako bi mnogočlane porodice i samci imali siguran topao obrok tokom čitave godine, bez obzira na vremenske uslove.

„Ono što crveni Krst uvek gleda da obezbedi na neki način jeste obuća, ali to je ono što uvek i manjka tako da pozivamo sve one koji su u mogućnosti da pruže pordšku i pomoć Crvenom Krstu kako bismo obezbedili što veći broj obuće u ovom periodu", Suzana Cvetanović sekretar Crvenog Krsta Vršac.

Nedostaju, kažu i topla graderoba, jakne, džemperi a svi koji žele da pomognu, obuću i odeću mogu da odnesu u prostorije Crvenog Krtsa u Vršcu.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво