Lečenje trombofilije po najvišim standardima

Klinika za kardiohirurgiju i transplantaciju u Nišu dobila je novu savremenu genetsku laboratoriju, donaciju Evropske komande vojske Sjedinjenih Država. Za pet godina, tu je operisano 4.500 pacijenata, a ukupna stopa smrtnosti je manja od 2 odsto.

Nova genetska laboratorija na niškoj Kardiohirurgiji opremljena je aparatom najnovije generacije koji se koristi za sva genetska ispitivanja i koji će pomoći da se dijagnostikuju svi genetski poremećaji.

"Sva ispitivanja koja su vezana za trombofilije, a moći ćemo da radimo i kompletnu tipizaciju tkiva kako normalnog, za transplantacije, tako i bolesnog, kao što su patološki neoplastični poremećaji", ističe prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš.

Aparat vredan sto hiljada evra, na kome će godišnje moći da se ispita više hiljada pacijenata, donacija je Evropske komande vojske Sjedinjenih Američkih Država.

"Vi obavljate neverovatan posao pružajući celoj južnoj Srbiji medicinske usluge od vitalnog značaja. Ljudi ovde žive duže i zdravije zbog vas", kaže Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji.

Američka vlada prošle godine donirala je opremu vrednu više od 400.000 evra, a najavljuju i pomoć za rekonstrukciju Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici i kupovinu aparata za prenatalnu dijagnostiku.

"Imamo veliku podršku naših prijatelja u donacijama koje pomažu da Klinički centar i naše klinike osavremenimo i da budu još bolje", naglašava Milan Petrović,  UO Kliničkog centra Niš.

Nova laboratorija nosi ime po Amerikancu Daglasu Doldu koji je tokom Prvog svetskog rata, kao student medicine u misiji Crvenog krsta u Srbiji, pomagao u lečenju vojske i naroda i sprečio stradanje civila u Nišu zapretivši bugarskoj vosjci intervencijom Amerike ukoliko se počine zlodela.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar