Leskovačka biblioteka svedok života varoši 140 godina

Čitalački život u Leskovcu zaživeo je odmah posle oslobodjenja od Turaka. Na inicijativu gradjana Čitaonica je osnovana u leto 1879. godine. Svečanom Akademijom i predstavljanjem Monografije, Narodna biblioteka „Radoje Domanović",u tom gradu, danas je obeležila 140. rodjendan.

Ono malo svedoka rađanja leskovačke Biblioteke brižljivo je pothranjeno. „Istorija Serbie" Sime Milutinovića Sarajlije iz 1837. najstarija je dragocenost. Svedoči o prvim danima slobode posle viševekovnog ropstva, intelektualnoj snazi vodećih ljudi varoši leskovačke, na čelu sa gimnazijskim profesorima koji osnivaju čitaonicu sa samo 12 knjiga.

„Imate s jedne strane kafanu, sa druge strane imate kovačnicu, u sredini imate biblioteku i čitaonicu. Koliko se moglo pročitati tu,zaključite sami", kaže Miroslav Karanfilović, istoričar.

Delila je čitaonica sudbinu svojih građana: ratna stradanja, bombardovanje saveznika, ideološka uništavanja kniga.Temelji institucionalizovanog bibliotekarstva postavljeni su 1953. Privilegovano i odgovorno i danas se osećaju bibliotekari.

„Jeste lepo raditi među knjigama i raditi sa ljudima koji vole da čitaju i kojima je knjiga neophodna i kojima knjiga znači za svoj rad", kaže Maja Jugović, bibliotekar.

Stručni i i uvek ljubazni, kaže pedijatar u penziji Dragica Milutinović, kao čitalac, deo ove priče više od pola veka.

"155.000 naslova smešteno je u elektronsku bazi i deo je sistema KOBIS.Svakodnevno raste i razvija se najstarija leskovačka ustanova kulture" ističe Dragica Milutinović, član Narodne biblioteke

„U godini jubileja biblioteka je podržana od Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva pravde, kao i od lokalne samouprave. Tako da smo ove godine realizovali 5 projekata od bih izdvojila projekat elektronske učionice, projekat snimanja audio knjige na leskovačkom dijalektu" kaže Vesna Ilić, direktorka Narodne biblioteke „Radoje Domanović" Leskovac.

broj komentara 0 pošalji komentar