Kreativno recikliranje: neobične Bojanine rukotvorine

Bojana Milanović iz Seljašnice kod Prijepolja, starom tehnikom pletenja, odbačene novine pretvara u korpe, kutije, slavske boce, a kao materijal koristi i konac.

Odbačeni papir u njenim rukama ponovo postaje materijal, sirovina za posebnu tehniku pletenja koju je savladala zahvaljujući internetu.

"To su Rusi prvo izmislili. Ja sam gledala, bila mi je želja da to počnem da radim, našla sam materijal iz kladionice i tako sam počela da radim korpe, poslužavnike, činijice, flaše, oblaganje sa papirom", kaže Bojana Milanović.

Uz besplatnu sirovinu koje u okruženju ima napretek, malo mašte, mnogo strpljenja i snažne ruke, Bojana je, do pre godinu dana posao tekstilnog tehničara iz zdravstvnih razloga, zamenila kreativnim radom.

"Oblaganje papirom, radim flaše sa koncem, radim graviranje na brezovini, dekupaž, slike sa ekserčićima. To me ispunjava, taj posao volim, tu sam se pronašla, sviđa mi se", navodi Bojana.

U maloj, sredini poput Prijepolja, teško je uspeti na tržištu, ali uz subvencije sa Zavoda za zapošljavanje, kojima se nada, ima planove za budućnost.

"Počela sam objekat ispred kuće da otvorim kao neku manju firmu da se bavim s tim, da otvorim svoju radnju, da prodajem te suvenire, pa videćemo", kaže Bojana.

Prvo pojavljivanje na nedavno održanom Etno festivalu prošlo je zapaženo. Zato Bojana ne odustaje već nastoji da ispuni interesovanje sugrađana a uskoro, nada se, i drugih kojima se dopadaju njene neobične rukotvorine.

broj komentara 0 pošalji komentar