Šta povezuje Sijetl i Pančevo

"Jedna knjiga - jedan grad" je manifestacija koja je osamdesetih godina prošlog veka nastala u Sijetlu, a u Pančevu se održava devet godina. Književne večeri su ovoga puta posvećene Harukiju Murakamiju, jednom od najpoznatijih japanskih i svetskih pisaca.

Ovogodišnja manifestacija "Jedna knjiga-jedan grad", koju organizuje Gradska biblioteka Pančevo, posvećena je romanu "Norveška šuma" Harukuja Murakamija.

Kroz nekoliko književnih večeri govorilo se o različitim aspektima njegovog dela: o društvenom kontekstu studentskih protesta u Japanu, ljubavnoj priči i ženskim likovima, povezanosti dela sa muzikom, koje i nosi naziv po pesmi Džona Lenona, o samoj profesiji pisca. O tome kako je Murakami postao planetarno poznat.

"On je vešto spojio zapadnu kjniževnost i kulturu sa japanskom tradicijom pisanja. Spajajući ta dva duha i stila napravio je vrlo originalnu književnost, koja u vreme njegovog pojavljivanja nije postojala", kaže Jasna Novakov Sibinović, urednica u izdavačkoj kući.

Razgovor o "Norveškoj šumi" podstrek je posetiocima manifestacije da pročitaju i druga Murakamijeva dela. To je i preporuka da jednostavno zavole knjige i čitanje.

"Ima za cilj promociju čitanja i umetnosti uopšte i kao takva trudi se da ne samo kroz tekstualno delo, nego kroz sagledavanje različitih aspekata piščevog rada saznamo što više", navodi Tamara Markić, organizatorka Manifestacije.

Prethodnih godina na manifestaciji se govorilo o delima Elene Ferante, Radoslava Petkovića, Dona de Lila, a na čitaocima je da sami istražuju i pronađu nove uzbudljive knjige, o kojima vredi razmišljati i pričati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се