Duboko oranje za dobre prinose

Na poljima širom Vojvodine, ratari su počeli zimsko-duboko oranje, kao jednu od najznačajnijih agrotehničkih mera, koja obezbeđuje visoke prinose, kako u ratarstvu tako i povrtarstvu.

Agronomi savetuju ratarima da sa pripremom zemljišta krenu u jesen, čim završe setvu pšenice. Zimsko oranje, po njihovim savetima, najbolje je uraditi na dubini od 30 do 40 centimetara.

Na taj način oranični sloj se prevrće i izlaže uticaju vlage, vazduha i mraza. Duboka osnovna obrada omogućava i bolje ukorenjavanje, ali i bolje usvajanje hranljivih materija.

"Zimsku duboku brazdu u zadnje vreme su poljoprivrednici orali, ali su malo sačekali onaj sušni period i dočelali ovu finu kišicu,nije to neka kiša, ali lakše se obrađuje", kaže Milan Stajić iz Zrenjanina.

Blagovremena i kvalitetno urađena duboka obrada zemljišta ima veoma veliki uticaj na visinu prinosa.

"S obzirom da je prošla godina u ovo vreme bila malo sušnija malo više vlage imamo, ali to još uvek nije idealna vlaga za oranje. Strništa koja nisu tanjirana se oru odlično, tulizišta se oru, strništa koja su potanjirana sada se u stvari oru najteže, izgubili smo vlagu", navodi Branislav Vorgić iz Zrenjanina.

Samo na području pet opština Srednjeg Banata ovaj posao treba da se obavi na dvestotine hiljada hektara, ukoliko to dozvole vremenske prilike ovaj posao bi mogao da se završi do kraja ove godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво