Posle tuče u školi devojčici iz Kragujevca se promenio život

Kragujevčanka Milica Sretenović podnela je tužbu protiv kragujevačke Osnovne škole "Stanislav Sremčević" i roditelja dečaka koji je pre godinu dana u učionici, za vreme malog odmora, pretukao njenu jedanaestogodišnju ćerku. Devojčica je posle toga doživela infarkt mozga.

Lena je bila živahno dete i odlična učenica, trenirala je odbojku i pevala u horu, ali se 22. oktobra 2018. godine sve promenilo.

Tog dana potukla se sa drugom u školi, pa se kući vratila sa bolovima u glavi. Ubrzo je hospitalizovana u Kliničkom centru u Kragujevcu, a lekari su dijagnostikovali infarkt mozga, koji je ostavio posledice.

Lena više ne može u potpunosti da pokreće desnu ruku, kojom je pisala.

"Nema više koncentraciju, nije više odličan đak kao što je bila, ne može da trenira odbojku. Tužila sam školu za odgovornost, smatram da su i roditelji odgovorni i njih sam tužila, ne krivim dečaka da je baš hteo da izazove moždani udar, ali smatram da svako problematično dete treba odvesti na vreme kod psihologa", kaže Lenina majka Milica Sretenović.

Ekipa RTS-a je stupila u kontakt sa direktorom škole, koji kaže da on i zaposleni ne mogu da daju izjave pošto je sudski postupak u toku.

U Školskoj upravi u Kragujevcu kažu da su tokom ispitivanja slučaja uočili nepravilnosti u radu nadležnih u školi.

"To smo ustanovili pregledajući svu školsku dokumentaciju sa sastanaka odeljenskih veća, majka je morala sama da traži put i načine kako da se  nastava prilagodi Leni koja se vratila", navodi Dragana Ocokoljić, savetnica za vršnjačko nasilje u Školskoj upravi Kragujevac.

Šta kažu psiholozi 

Školski psiholozi ističu da vršnjačko nasilje i samo trenutak nepažnje mogu ostaviti negativne posledice za čitav život, i na decu i na čitave porodice.

"Neophodno je uključiti službe koje mogu pružiti neophodnu obuku i pomoć kako porodici koja je doživela nasilje, tako i drugoj porodici iz koje potiče nasilnik. Tu se uključuje Centar za socijalni rad, uključuju se psihijatri, psiholozi i psihoterapeuti", objašnjava školski psiholog Osnovne škole "Natalija Nana Nedeljković" Marija Marković.

Majka Milica kaže da se bori da Lena ima normalan život. Psihički se sada bolje oseća, ali pitanje je kako će dalje teći oporavak.

Prvo ročište će biti održano 5. decembra u Osnovnom sudu u Kragujevcu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(utorak, 03. dec 2019, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Strasno je sta se dogadja po skolama!
Pitanje je koliko jos dece trpi nasilje a da skola i roditelji to ne znaju ili iz nekohg straha cute.
Ovome se sto pre treba stati na put...
Otvorite oci, razgovarajte sa decom, oslusnite i zastitite zrtve nasilja.
Svako dete ima pravo na normalann zivot i radost. Oni su nase najvece bogatstvo...

(utorak, 03. dec 2019, 12:19) - ccccc [neregistrovani]

ccc

roditelji tog decaka su krivi, i ko zna kako dete zivi kad se tako ponasa...

(utorak, 03. dec 2019, 09:32) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Zašto ćuti ministarstvo prosvete ?
Da li time daju podršku odgovornima u školi u pokušaju zataškavanja ovog slučaja ?

(utorak, 03. dec 2019, 09:25) - gaga [neregistrovani]

strašno!!!!

pošalješ u školu pazi u školu živo,pravo,zdravo dete a vrati se obogaljeno i NIŠTA!? STRAŠNO šta smo postali kakvu decu čuvamo i vaspitavamo i mi kao roditelji i nastavnici koji su obrazovani za rad sa decom i koji su valjda i sami roditelji

(utorak, 03. dec 2019, 07:12) - Slavisa Kejic [neregistrovani]

Nasilnik

pretpostavljam da je taj decak imao x tuca u toj skoli. Licno sam gledao pre neki dan kako jedan decak uzrasta 8-9 godina na Petlovom brdu ispred skole maltretira drugu decu. E sad zamislite koliko toga ima kad ne gledamo. Jednostavno ova drzava ne daje paznju na nasilje koje se desava u svim uzrastima. Dodjem na autobusku stanicu a trojica decaka iz zezanja (i to opusteno i smeju se) gadjaju kamencicima sofersajbnu auta dok voze u Jurija Gagarina. Kad se desi udes kuku lele.

(utorak, 03. dec 2019, 01:42) - anonymous [neregistrovani]

posledica

Taj dečak (nasilnik) bi trebalo da pročita roman L. Popi "O budućim ljudima" i da razmisli pre svega o posledicama koje njegovo ponašanje može da ima po njegov život i po njega lično! Ako je iole pametan, shvatiće...

Devojčice, samo napred! Sada moraš da naučiš da se boriš za sebe i da ne odustaješ!

(ponedeljak, 02. dec 2019, 21:22) - anonymous [neregistrovani]

Ovo su krajnje zabrinjavajuce stvari

Ovo su nedopustive stvari. Ovakvi dogadjaji, tako teske povrede, pokazuju da nesto u skolama ozbiljno nije u redu. Nemoguce je da i ranije nisu uocili opasno ponasanje toga ucenika. Takodje, roditelji nasilnih ucenika moraju i sami podneti sankcije jer su oni odgovorni za njihovo ponasanje u tim godinama. Bez pretnje ozbiljnim kaznama to se nece popraviti.

(ponedeljak, 02. dec 2019, 21:15) - anonymous [neregistrovani]

Grehota

Svako treba da stavi prst na celo.