Posle tuče u školi devojčici iz Kragujevca se promenio život

Kragujevčanka Milica Sretenović podnela je tužbu protiv kragujevačke Osnovne škole "Stanislav Sremčević" i roditelja dečaka koji je pre godinu dana u učionici, za vreme malog odmora, pretukao njenu jedanaestogodišnju ćerku. Devojčica je posle toga doživela infarkt mozga.

Lena je bila živahno dete i odlična učenica, trenirala je odbojku i pevala u horu, ali se 22. oktobra 2018. godine sve promenilo.

Tog dana potukla se sa drugom u školi, pa se kući vratila sa bolovima u glavi. Ubrzo je hospitalizovana u Kliničkom centru u Kragujevcu, a lekari su dijagnostikovali infarkt mozga, koji je ostavio posledice.

Lena više ne može u potpunosti da pokreće desnu ruku, kojom je pisala.

"Nema više koncentraciju, nije više odličan đak kao što je bila, ne može da trenira odbojku. Tužila sam školu za odgovornost, smatram da su i roditelji odgovorni i njih sam tužila, ne krivim dečaka da je baš hteo da izazove moždani udar, ali smatram da svako problematično dete treba odvesti na vreme kod psihologa", kaže Lenina majka Milica Sretenović.

Ekipa RTS-a je stupila u kontakt sa direktorom škole, koji kaže da on i zaposleni ne mogu da daju izjave pošto je sudski postupak u toku.

U Školskoj upravi u Kragujevcu kažu da su tokom ispitivanja slučaja uočili nepravilnosti u radu nadležnih u školi.

"To smo ustanovili pregledajući svu školsku dokumentaciju sa sastanaka odeljenskih veća, majka je morala sama da traži put i načine kako da se  nastava prilagodi Leni koja se vratila", navodi Dragana Ocokoljić, savetnica za vršnjačko nasilje u Školskoj upravi Kragujevac.

Šta kažu psiholozi 

Školski psiholozi ističu da vršnjačko nasilje i samo trenutak nepažnje mogu ostaviti negativne posledice za čitav život, i na decu i na čitave porodice.

"Neophodno je uključiti službe koje mogu pružiti neophodnu obuku i pomoć kako porodici koja je doživela nasilje, tako i drugoj porodici iz koje potiče nasilnik. Tu se uključuje Centar za socijalni rad, uključuju se psihijatri, psiholozi i psihoterapeuti", objašnjava školski psiholog Osnovne škole "Natalija Nana Nedeljković" Marija Marković.

Majka Milica kaže da se bori da Lena ima normalan život. Psihički se sada bolje oseća, ali pitanje je kako će dalje teći oporavak.

Prvo ročište će biti održano 5. decembra u Osnovnom sudu u Kragujevcu.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво