U slavu starih dobrih vremena - 29. novembar u domu Kamaljevića

Iako 29. novembar već 17 godina nije državni praznik, porodici Kamaljević iz Dragolja kod Čačka na ovaj dan gosti stižu kao na krsnu slavu.

Kamaljevićima je 29. novembar više od 25 godina značajan datum. Tada su na krovu zastave, a na zidovima Titove slike. Obeležavaju ga u slavu, kažu, starih, dobrih vremena.

"Bila je nekako ta država velika, bilo je lepo živeti tada, veća teritorija", priseća se Dragan Kamaljević. "Ja sam na primer vojsku služio u Soveniji, Jugoslovensku narodnu armiju. Bilo je lepo."

Ni Jugoslavije, ni maršala više nema, ali na "Titovdan", kako ovaj dan prozvaše u podrudničkom selu, gosti se nostalgično sećaju stare SFRJ.

"Nema mesta gde nisam radio, i prošao. Tako da ne može se to zaboraviti i žao mi je, najiskrenije, žao mi je Juge", kaže Miloje Jaćimović iz Orašca.

Zravko Ivanović iz Kozelja kaže da je 29. novembar za njega praznik, kao i Nova godina, Prvi maj: "Za sve ove praznike ja istaknem srpsku zastavu sa petokrakom."

U domaćinstvu Kamaljevića na obroncima Rudnika, dan bivše Republike provode sa rodbinom i prijateljima, a za Nikoljdan će kažu samo u slavu sveca preseći kolač.

broj komentara 0 pošalji komentar