Obeležena 78. godišnjica bitke na Kadinjači

Na Kadinjači kraj Užica obeležena je 78. godišnjica bitke u kojoj su, braneći svoj grad, Užičku republiku i štiteći povlačenje partizanskih snaga poginuli gotovo svi borci Radničkog bataljona. Uz obeležavanje godišnjice borbe na Kadinjači obeleženo je i četiri decenije od izgradnje spomen-kompleksa koji je nekada bio obavezno mesto za grupne posete, ali i sada ponovo privlači pažnju i među putnicima u zemlji i svetu.

Delo vajara Miodraga Živkovića, koji je pre tog osmislio i spomenike na Sutjesci i Kragujevcu, i arhitekte Aleksandra Đokića, pred sto hiljada ljudi otvorio je Josip Broz Tito dodeljujući bataljonu sastavljenom od metalaca, pekara i tkača Orden narodnog heroja.

 

"Njegovo obraćanje javnosti, neću baš citirati da je ovo jedna od najtežih borbi i najtežih odluka koje je morao da donese i da smatra između ostalog da je memorijalni kompleks Kadinjača jedan od najlepših koje je posetio i da ga treba čuvati kao zenicu oka svoga i dovoditi mlade naraštaje da se nadahnjuju patriotizmom i slobodom", kaže Nikola Gogić.

U narednim godinama, na Kadinjaču su zaista dolazili i mladi i stari, više od trista hiljada godišnje, i po nekoliko hiljada dnevno.

"U roku do dva sata ovde se okupilo preko sedam hiljada radnika Crvene zastave, 146 autobusa, to je bila najveća poseta kojoj sam govorio ovde na Kadinjači", kaže Radivoje Papić, nekadašnji kustos.

U brojevima, poštu herojima odalo je 367 domaćih i 132 strane delegacije i ukupno dva miliona osamsto hiljada ljudi. Posle godina zatišja, interesovanje ponovo raste, pa je prošle godine Kadinjaču posetilo dvadeset hiljada ljudi.

"Na Kadinjaču dolazi dosta organizovanih ekskurzija, zatim dosta posetilaca koji prolaze i dolaze iz pravca Bosne, tu su takođe dosta zastupljeni posetioci iz Slovenije zatim dosta je Kineza u poslednje vreme", kaže Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice.

Jubilej kompleksa je i podsećanje na prvi spomenik iz 1952. piramidu koja je sada na centralnom mestu, pa su stigli i potomci autora Stevana Živanovića sa dokumentima za novu postavku.

"Postavljena su dokumenta koja ovaj muzej nije imao ranije a to je nacrt i projekat pisan i crtan rukom dede, spomenika samog, te piramide koja je prva ovde i bila postavljena tako da je to vrlo uzbudljivo za nas", kaže mr Dragana Martinović, unuka autora.

Iako i dalje ima neslaganja oko jeseni 1941. u Užicu, Kadinjača ostaje kao podsećanje na one koji su branili svoj grad i republiku, a među kojima je bilo tek nekoliko članova Komunističke partije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 30. nov 2019, 19:41) - ,," [neregistrovani]

Вечна Слава

Вечна је Слава и Хвала Свима који су своје Животе дали за Нашу Слободу.За Српство и Србију!
Заувек!


][
][