Kada će sela u Brankovini dobiti vodu

Pre više od deset godina počela je prva faza izgradnje vodovoda u Brankovini i susednim selima, ali je ovo područje i dalje bez vode iz gradskog vododa.

Teško je razvijati turizam i poljoprivredu sa nedovoljno vode, a to je dugogodišnji problem u Brankovini. Ustanove u kulturno-istorijskoj celini cisternama sa pitkom vodom snabdeva valjevski "Vodovod". 

Matičnoj školi "Prota Mateja Nenadović", koju pohađa 116 učenika, doprema vodu i u rzervoar, koja se kao tehnička koristi za održavanje higijene u objektima.

"Mi smo pripremljeni za neke nepredviđene, da kažem, otežavajuće okolnosti, jer u slučajevima, na primer nestanka struje, kada pumpa za vodu na bunaru ne funkcioniše, imamo pripremljene zalihe vode koju koristimo kao tehničku vodu, a flaširanu vodu, naravno za potrebe učenika i zaposlenih", kaže Mirjana Đurđević, v. d. direktora Osnovne škole "Prota Mateja Nenadović" u Brankovini.

Većina meštana Brankovine ima bunare, ali se ne mogu pohvaliti izdašnošću. Neophodne su i redovne kontrole kvaliteta vode.

Brankovina je od Valjeva udaljena desetak kilometara, a gradsku vodu očekuju i žitelji predgrađa i susednih sela na tom području.

Vodovod Valjevo-Brankovina započet je pre više od deset godina i tada je urađena prva faza projekta. Ove godine Grad je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu dobilo 14 miliona dinara, a "Vodovod" izdvojio još dva miliona da se radovi nastave.

"Mogu da kažem da će praktično sutra radovi na izgradnji druge faze, kažem, koja podrazumeva izgradnju potisnog cevovoda od crpne stanice u Ulici Braće Veličković do rezervoara na Kličevcu biti završeni. I naravno, ono što je bitno to je kontinuitet ovih radova, kako bi u narednih godinu i po do dve mogli da završimo jedan od značajnijih projekata kada je u pitanju Grad Valjevo", navodi Đorđe Milanović, direktor valjevskog JKP Vodovod.

U protekle tri godine sedamdeset pet kilometara vodovodne mreže obnovljeno je i izgrađeno u gradu i selima na području Valjeva.

broj komentara 0 pošalji komentar