Izložba slika Kornelijua Babe u Vršcu

U vršačkom Gradskom muzeju sinoć je otvorena izložba jednog od najznačajnijih rumunskih slikara 20. veka. Devetnaest radova Kornelijua Babe vlasništvo su Nacionalnog muzeja umetnosti u Bukureštu, a u Vršcu će biti izloženi dva meseca.

Nakon tri godine pregovora sa susedima Rumunima, usaglašavanja standarda za rukovanje umetnimama sa EU i pet meseci intenzivnih priprema za otvaranje, slike Kornelijua Babe nalaze se u izložbenom prostoru gradskog muzeja u Vršcu.

"Lično smatram, a siguran sam da je većina nas svesna da od večeras grad Vršac može da parira evropskim gradovima upravo zbog činjenice da je ovakva jedna izložba, takvog ranga, stigla u grad", kaže George Dinu, generalni konzul Rumunije u Srbiji.

Dela jednog od najcenjenijih rumunskih slikara, osnivača škole savremenog likovnog stvaralaštva i profesora bukureštanske Akademije umetnosti - prvi put su izložena u Srbiji.

"Nažalost, ni srpska ni jugoslovenska javnost nije imala priliku da vidi takvog velikana u likovnom stvaralaštvu, jednog od najvećih u Rumuna u 20. veku", kaže Zvonimir Santrač, direktor gradskog muzeja u Vršcu.

Među mnogim poštovaocima na otvaranju i pojedini koji su Babu lično poznavali.

"On mi je bio velika inspiracija, imao sam tu sreću da mi bude profesor četiri godine u Bukureštu, i možete da zamislite koliko je ovo uzbuđenje za mene - slike koje sam video u njegovom ateljeu", kaže Jonel Popović, akademski slikar.

Izložba će biti otvorena naredna dva meseca, a Vrščani kažu da će rado ugostiti poštovaoce iz cele zemlje koji budu želeli da iskoriste ovu jednostvenu priliku i obiđu izložbu.

broj komentara 0 pošalji komentar