Niš od iduće godine "pametni" grad

U Nišu se održava Forum naprednih tehnologija, a jedna od glavnih tema bili su "Pametni gradovi".

Tokom posete naše državne delegacije Kini, ovog proleća, dogovoreno je da se u Nišu zajedno sa kompanijom "Huavej" realizuje projekat "Pametni grad".

Predstavnici grada i ove kineske kompanije imali su nekoliko sastanaka i dogovoreno je da se predloži primena četiri sistema. Jedan se odnosi na bolji protok saobraćaja u gradu, drugi na lakše parkiranje.

Pored toga predloženo je ekonomičnije upravljanje komunalnim otpadom, kao i obezbeđivanje besplatnog interneta na nekoliko tačaka u gradu. Razmatran je veliki broj predloga, ali su ova četiri najvažnija za poboljšanje kvaliteta života u gradu.

"Pravljenje sistema koji će omogućiti da svi semafori u gradu rade sinhronizovano. To bi moglo da pomogne da sama propusna moć raskrsnica bude drugačija, da svi semafori rade sihronizovano i u odnosu na situaciju u saobraćaju regulišu svoje režime rada", kaže Miloš Milošević, pomoćnik gradonačelnika Niša.

"Olakšano funkcionisanje i života građana, naravno da je to vezano i za ekologiju i za ‘zelene gradove’ i ceo sistem bezbednosti i sigurnosti građana, ali ono što će građani moći prvo da vide je bolje funkcionisanje saobraćaja, bolje funkcionisanje javnih službi", navodi Mihajlo Vesović iz Privredne komore Srbije.

Kako je rečeno ovaj predlog biće predat Ministarstvu turizma i trgovine, koje je nosilac projekta. Tender bi mogao da bude raspisan već na proleće, a primena prvih pametnih tehnologija u Nišu očekuje se krajem naredne godine.

broj komentara 0 pošalji komentar