Plan za bolje zdravlje Lozničana

Loznica je prvi grad u regionu koji će usvojiti petogodišnji plan javnog zdravlja. Dokument pridviđa niz aktivnosti u zdravstvenoj zaštiti i infrastrukturne projekte koji bi trebalo da doprinesu kvalitetnijem životu građana i efikasnijim medicinskim uslugama.

Način na koji zajednica brine o svojim članovima, kažu, najbolji je pokazatelj njene razvijenosti, a briga o najranjvijim kategorijama stanovništva jedna od mera. Usluga ličnog pratioca za decu sasmetnjama u razvoju spada među prve aktivnosti obuhvaćene planom.

"Usluga lični pratilac nama roditeljima i našoj deci puno znači, za obrazovanje u školi u smislu da je olakšano i nastavnicima i učiteljima da rade sa našom decom, da deca više napreduju, da mi kao roditelji imamo vremena za neke druge obaveze, aktivnosti, da možemo da se zaposlimo", kaže Ljiljana Kovačević iz Loznice.

Najveća ulaganja su u Opštoj bolnici, gde se trenutno rekonstruiše 5 hiljada kvadrata, a uskoro će početi radovi i na izgradnji hirurško - operativnog bloka. Statistika pokazuje da Lozničani najčešće oboljevaju od kardiovaskularnih bolesti.

"Jedini cilj rekonstrukcije jeste da se građanima Loznice kao i okolnih mesta pruži mnogo bolja medicinska nega i zaštita. Broj pregleda je jako povećan na kardiologiji, u odnosu na prošlu godinu imamo povećanje od sigurno trideset posto zbog čega se otvara potreba za otvaranjem angiosale u Loznici s tim bi se rešili mnogi problemi", navodi doktor Milan Todorović, direktor Opšte bolnice u Loznici.

Plan javnog zdravlja predviđa mere i aktivnosti za koje nisu potrebna velika ulaganja, poput edukacije mladih učesnika u saobraćaju, do osnaživanja romskih porodica. U cilju povećanja nataliteta, u budžetu za narednu godinu naći će se i nove podsticajne mere.
"Ako grad prepoznaje nešto kao potrebu to mora da se nađe u budžetu grada. Mi do sada nismo imali izdvojena sredstva za podršku parovima u procesu vantelesne oplodnje, od 2020. godine mi imamo sredstva i da u toj prvoj godini koja će biti udarna obuhvatimo što veći broj parova", kaže Tanja Glišić Matić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti.

U poslednjih osam godina u Loznici se beleži stalno popravljanje stope prirodnog priraštaja. Nadležni u gradu, kažu, da je njihova vizija da do 2025. Loznica bude lider u dostignutom zdravlju njenih građana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво