Od nedelje podignute rampe na "Naisu"

Nišlije i Svrljižani će od 1. decembra moći da koriste kartice koje će im omogućiti besplatan prolaz kroz četriri naplatne stanice oko Niša, s tim što će naplatna stanica "Niš Istok" početi da radi 31. decembra. Zatvoreni sistem naplate putarine na Koridoru 10 usloviće i zatvaranje najveće naplatne rampe u ovom delu Srbije.

Godine 1984. otvorena je naplatna stanica Niš, često simbol velikih gužvi jer se tu Koridor 10 račva na istočni i južni krak, ali i gužvi zbog lošeg vremena. Rekordni dan u ovih 35 godina je 27. jul ove godine, kada je u oba smera prošlo više od 45.000 vozila.

Interesantno je da se ova naplatna stanica nikada zvanično nije zvala "Nais", iako smo je svih ovih godina svi tako zvali. U jednom periodu njen naziv je bio "Trupale", a svih ovih godina samo "Niš".

Naplatna stanica Niš podići će rampe i vozila će prolaziti u skladu sa saobraćajnom signalizacijom, bez zaustavljanja, kaže Darko Savić, pomoćnik direktora za naplatu putarine, "dok nas na proleće očekuje i fizičko uklanjanje ove naplatne stanice".

Umesto "Naisa", radiće četiri nove naplatne stanice kroz koje će Nišlije i Svrljižani prolaziti besplatno, a osim na sajtu "Puteva Srbije" zahteve mogu predati i gradskom Ulužnom centru.

"Gradsku kartu mogu da dobiju vlasnici vozila kao i članovi njihovih porodica čije se prebivalište poklapa sa prebivalištem vlasnika vozila", objašnja Ivica Nešić, šef Uslužnog centra u Nišu.

Niš će putarinu plaćati iz nenamenskih transfera koje grad dobija od države, dok će budžet Svrljiga to koštati između petsto i sedamsto hiljada dinara godišnje.

"To za budžet opštine Svrljig nije mnogo, ali je velika potreba, mi smo našim ljudima obezbedili da mogu da funkcionišu, da ne plaćaju prelazak preko rampe", navodi Milija Miletić, narodni poslanik iz Svrljiga.

"Ove godine ćemo imati preko dvesta miliona od naplate putarine i očekujemo preko šezdeset miliona vozila kroz naplatne stanice", navodi Darko Savić.

Za prvu kategoriju vozila putarina od 1. decembra od Beograda do Dimitrovgrada biće 1.290 dinara, a od niških naplatnih stanica od 350 do 440 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво