Sutra počinje Božićni post

Za vernike Srpske pravoslavne crkve šestonedeljni Božićni post počinje 28.novembra. Ipak, vernici koji redovno poste sredom i petkom, ove godine praktično post započinju danas.

Čačanska pijaca šareni se od domaćih proizvoda. U bogatoj ponudi kao i uvek pred post najviše je voća i povrća za posne trpeze.

"Danas je tek počeo post, al uzima se za posna jela, ide šangarepa, krompir, luk, praza, cvekla. Komplet za, ko će da posti, sve smo im spremili. Ima li posla danas? Pa danas ne, od sutra kreće post, očekujemo malo više posla'', kažu građani.

Post kategorija je starija i od hrišćanstva kažu etnolozi objašnjavajući da su ljudi oduvek postili, odnosno uzdržavali se od neke vrste hrane.

''Smatralo se da su određene životinje u određene dane senovite pa da bi se čovek zaštitio od njihovog lošeg dejstva onda je on izbegavao hranu od tih životinja. Naravno hrišćanska crkva je prihvatila post kao veoma važnu kategoriju kada se približavamo Bogu I suzdržavanjem od neke hrane mi prinosimo žrtvu'', ističe Snežana Ašanin, etnolog Narodni muzej Čačak.

Post u pravoslavnom hrišćanstvu ima duhovni smisao pa podrazumeva uzdržavanje od loših misli i dela.

''Upravo zbog toga postoje I poklade koje prethode svaku sedmicu pred svaki posto I one znači da čovek da oduška I da se proveseli da bi upravo zadovoljio svoju dušu za sve ono što mu u postu neće biti dozvoljeno'', dodaje Ašaninka.

Šestonedeljni Božićni post mnogi pravoslavni vernici u Čačku započeće danas. 

broj komentara 0 pošalji komentar