Jednokratna pomoć za najugroženije u Vranju

Fabrika obuće "Koštana", uz "Simpo" i "Jumko" bila je simbol privrede u Vranju. Već petnaest godina je u stečaju, a bivši radnici i dalje ne mogu da dobiju svoje zaostale zarade iako imaju sudska rešenja. Jednokratna novčana pomoć je stigla od države, ali samo za najugroženije.

Petnaest godina je sa suprugom radio u "Koštani", i dobro zarađivao. isto toliko godina Jovica Nikolić čeka zaostale zarade i radi sezonske poslove da bi preživeo sa porodicom.

"Čekam ovako dan za dan i to je, i moja supruga je tamo radila i ona nema platu, nema ništa, snalazimo se kako znamo i umemo", ističe Jovica Nikolić, bivši radnik "Koštane" u Vranju.

Nije jedini i ostali bivši radnici čekaju isplatu. Poslednjih godina periodično okupljaju se ispred gradske Uprave.

"Nadam se na te pare, do sada smo krpili, imam neku penziju i to je minimalna penzija nema ni 20 hiljada. To je to što smo zaradili u Koštanu i to je bilo sve minimalno plaćeno" kaže Milorad Pešić, bivši radnik "Koštane" u Vranju

U "Koštani" se nekada dnevno proizvodilo i po četiri hiljade pari obuće. Početkom devedesetih godina počela je kriza u preduzeću, ali i dalje se radilo punim kapacitetom. To su bili uglavnom lon poslovi za poslodavce iz inostranstva. Dugovi su se gomilali pa su pogoni zatvoreni, prodavnice rasprodate, a firma otišla u stečaj novembra 2003.godine. Prema podacima sindikata 1680 radnika čeka zaostale zarade. Država pomaže najugroženijima.

"Tristošest ljudi, 12 i po miliona, tačno po 40 hiljada dinara koliko smo i dobili. Sada se novac usmerio u Centar za socijalni rad", ističe Slađan Ristić, predsednik Inicijativnog odbora bivših radnika "Koštane".

"Akcenat se daje na socijalno ugrožene bivše radnike "Koštane" u smislu da ne radi niko u porodici, da imaju određeni broj dece. Komisija je formirana pri Centru za socijalni rad, posebna komisija oni će odlučivati" naglašava Danijela Milosavljević, većnica za socijalna pitanja.

Kako se očekuje, isplata jednokratne pomoći socijalno najugroženijim bivšim radnicima Koštane počeće od ponedeljka.



 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво