Kada odjeknu Ajseline želje

Osmočlana romska porodica Suljević, koja živi u Novom Pazaru već dve decenije u uslovima koji nisu dostojni čoveka, do sada je bila nevidljiva za institucije. O njihovom slučaju javnost je saznala putem društvenih mreža. Povod je jedan pisani zadatak, koji je napisala Ajsela Suljević, učenica četvrtog razreda novopazarske OŠ "Meša Selimović".

U želji da bar u svojim snovima ima sličnu kuću kao većina njenih drugara iz razreda Ajsela Suljević je u školskom zadatku opisala svoj dom potpuno drugačije od stvarnosti. Napisala je da je njen dom prostran, da ima veliku baštu, dečiju sobu i još mnogo toga.

"Pun ljubavi, radosti, cveće, imam tepih roze bolje, krevetic, mama, babo, tri brata, tetka, nana" kaže Ajsela Suljević, učenica O. Š. "Meša Selimović" u Novom Pazaru.

Inprovizovane Kućice u kojoj živi Ajselina porodica, napravljene su od dasaka, kartona i najlona.

"Otišli smo i uverili se u kakvim uslovima zaista ona živi. Ono što je na nas ostavilo posebno utisak je to da ona u tom zadatku ni jednog trenutka nije opisala zaista materijalnu situaciju i uslove u kojima živi" ističe Ana Radovanović, Ajselina učiteljica.

Škola nije ostala ravnodušna.

"Imala sam podršku od direktora, koleginica i kolega. Donirali smo i prikupili oko 70 000 dinara, 7 metara drva." ističe Anida Džigal Kadrić, učitljica Ajselinog brata.

Kuća se nalazi na samoj obali reke Raške nedaleko od centra grada, gde žive bez struje, vode, a do sada nisu imala ni ogrev. Ipak, po deci se to nije moglo primetiti. Jasmin Suljevic, Ajselin otac ističe da nikada niti je tražio, niti dobio ičiju pomoć.

"Živim ko me pozove, idem pomažem i tako. Plaća me, kao nadničar sam. Tako.." kaže Jasmin Suljević, Ajselin otac.

Do sada je ova osmočlana romska porodica bila nevidljiva za institucije, pa nikada nije dobila ničiju pomoć.

"Prvi korak koji smo odradili bila je prijava prebivališta na adresu centra za socijalni rad kako bi smo ubuduće mogli da obezbedimo socijalnu pomoć za porodicu Suljević u skladu sa mestom prebivališta. Izašli smo u susret jednokratnom novčanom pomoću i paketima" ističe Emina Koni čanin, Služba za upravno-pravne poslove Centra za socijalni rad u Novom Pazaru

Ajsela je veoma omiljena u svom razredu:

"Jedva čekam, da joj se ispune njene želje, što ona želi da ima svoju sobu i svidja mi se njen rad kako je napisala. stvarnio me dirnuo".

"Ona je veoma dobra, voli da s druži sa drugom decom."

Za slučaj Ajsele Suljević, sudeći po društvenim mrežama, vlada veliko interesovanje. Možda i ostvari svoje želje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво