Ruski graditelji se poklonili senima hrabrih sunarodnika

Ruski varioci, graditelji gasovoda "Turski tok" posetili su, na sopstveni zahtev, Rusko groblje u Jagodini, gde je sahranjeno 1.170 boraca Crvene armije. Mnogi od njih imali su pretke stradale u borbi protiv fašizma, i pre povratka u rodni Kazanj želeli su da im odaju poštu i zapale sveće.

Za ruski memorijalni kompleks u Jagodini saznali su sasvim slučajno, u razgovoru sa meštanima. Odmah su se organizovali i na ruskom groblju položili cveće i odali poštu svojim sunarodnicima palim za oslobođenje Jagodine u drugom svetskom ratu. Reagovali su emotivno jer nisu ni slutili da će na mestu gde grade gasovod zateći grobove svojih predaka. 

„Oni su veoma zahvalni našem narodu i nama i našem gradu što smo sačuvali ovaj memorijal, zapravo što smo osnovali ovaj memorijal i sačuvali ga i i što su ovde sahranjeni ljudi koji su pali za slobodu našeg grada" kaže Dmitri Jakušev, varilac iz Rusije.

Graditelje Turskog toka na deonici kroz Pomoravlje meštani su prihvatili kao svoje. Doduše u trenucima predaha od napornih poslova na trasi rusku votku zamenila je dobra domaća dunja.

„Kad vam dođu braća i kumovi tad ste najradosniji i naj ste boljeg raspoloženja Ja njih doživljavam kao braću, prema tome kao svoj sa svojima", ističe Srba Josijević, iz Jagodine.

Gasovod Turski tok kroz Srbiju dobro napreduje. Od 403 kilometra, već je spojeno 370. Iako je vreme sve hladnije varioci Gastransa i domaći radnici angažovani na tom kapitalnom projektu ne posustaju.

"Biće gotovo po planu i po naređenju Vladimira Vladimiroviča do kraja ove godine, a gas će poteći u maju sledeće", dodaje Jakušev.

Ovaj gasovod u budućnosti garantovaće Srbiji energetsku sigurnost. Radovi su započeti u aprilu, a dnevno je postavljano i do kilometar i po cevi. I ogromna domaća opetativa mesecima je angažovana na tom projektu kako bi već na proleće gas potekao i tom trasom.









Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво