Valjevci više ne strahuju od poplava

Veliki projekat zaštite Valjeva od velikih voda reke Kolubare, nakon više od dve godine privodi se kraju. Preostala je još deonica na reci Obnici kod Valjeva, a rok je pomeren za mart naredne godine.

Nakon urađenog kompletnog korita Kolubare u dužini od oko pet kilometara, u Valjevu se, u okviru projekta zaštite od velikih voda, završava još jedna zahtevna deonica na reci Obnici.

Izgrađena je potpuno nova regulacija po najvišim građevinskim standardima

"Završeni su radovi na izgradnji novog mosta i na izgradnji nove regulacije u dužini od 950 metara. Trenutno se radi na čišćenju samog gradilišta. U zoni naselja Veselinovi, radovi će biti nastavljeni i trajaće do 15. marta iduće godine", ističe Đorđe Malešević iz preduzeća "Erozija" iz Valjeva.

Novo korito gradi se i na delu Obnice, poslednjoj deonici u okviru velikog projekta. Valjevsko naselje Veselinovici, biće zaštićeno specijalnim betonskim zidovima.

"U gradu Valjevu ovo je jedinstven slučaj. Imamo zaštitu obale sa izradom betoonskih potpornih zidova i sa jedne i sa druge strane" kaže rukovodilac nadzora Željko Marković.

Nakon poplava 2014. godine, u sanaciju i regulaciju vodotokova i preventivnu zaštitu od poplava u Valjevu je uloženo oko osam miliona evra.

"Grad Valjevo će biti jedan od prvih gradova u Srbiji koji će biti apsolutno zaštićen od velikih voda. Ovde nećemo stati, idemo dalje da rešavamo sve što se dešava na uzvodnim delovima sliva. Završena je i brana Stubo-Rovni koja čini jedinstven sistem za zaštitu Valjeva od velikih voda", ističe direktor preduzeća "Srbijavode" Goran Puzović.

Projekat zaštite Valjeva od velikih voda, koji finansiraju Svetska banka i Austruijska razvojna agencija, od izuzetnog je začaja za preventivnu zaštitu od poplava u čitavom slivu Kolubare.

broj komentara 0 pošalji komentar